joi, 28 februarie 2008

Mancarea din SUA


Aminti-va cand erati copii. Ce frumos era sa deschizi oua Kinder si sa gasesti tot felul de jucarii inauntru. Eu personal le cumparam fara sa am vreun interes asupra ciocolatei care invelea jucaria, ci ma axam asupra surprizei. Probabil ca si cei care au inventat oul Kinder tot la asta se gandeau.
Cu mancarea americanilor, intotdeauna e o surpriza ce vei manca. Merele sunt frumoase, imbietoare, mari, rosii, pocnesc cand le musti... dar gustul... Bleahhhh. Perele, la fel. Portocalele, aidoma. Usturoiul nu mai ustura. Tai ceapa si nu iti curg lacrimile.
Pretul, sa nu mai zic. In supermarket, 1 pound (aprox jumatate de kg) de mere era 4 dolari.
Sper sa va tina buzunarele daca mergeti in SUA si sunteti vegetarieni.
Bine ca bananele sunt usor de adus din Ecuador, ca ele mai salveaza turma. Aproximativ 50 centi pound-ul, deci pretul e aproximativ ca in Romania.
La carne, puiul e rege. 8 pulpe congelate cu 3$! Sau poti sa iei un pui intreg, proaspat gatit cu 7 $!
Pestele e foarte scump, si daca nu e oceanic si e crescut in balta in America, e posibil sa aibe un gust mai ciudat. E bun, insa nu are acelasi gust.
Painea e tare ciudata si nu are gust ca si acasa. Painea ieftina este invelita in punga, o poti face acordeon daca o presezi, e dulceaga la gust si , uimitor, se strica foarte greu (banuiesc ca e greu sa se strice plasticul :D ) . Cel mai apropiat sortiment de paine care sa se asemene la gust este French Bread. Cam 2 dolari jumatate de kg (!). Asa ca Romani.... Treceti pe orez :)
Orezul e foarte ieftin, si e cat de cat natural.
Laptele se vinde la galon (aprox 3.78 litri) si de obicei se vinde fara grasime. Daca doriti cu grasime, costa putin mai mult.
Am impresia ca smantana naturala este scoasa din lapte si inlocuita cu alte grasimi, caci americanii sunt cam speriati de nivelul colesterolului in sange.
Laptele e uneori imbogatit cu vitamine, gen A si D, ca sa se asimileze mai bine si sa impusti doi iepuri dintr-un foc.
Am facut un test involuntar, si am lasat laptele sa se strice... Nu prea semana cu branza decat in linii mari.
Ouale sunt ieftine.
Daca vreti junk food, la McDonalds mananci de 8 $ de dai pe afara cartofii prajiti. Un video dragut despre acesta gasiti in seria Super Size Me.
Va recomand restaurantele cu specific asiatic , gen "All you can eat buffet" la care pt 10-15 $ poti sa mananci tot ce doresti. Acolo mancarea este delicioasa! Totul e sa nu intrebi bucatarul ce ai mancat :)
Daca vreti mancare traditionala de acasa, mergeti in comunitatile de Romani.
La Chicago, de exemplu, am avut ocazia sa gasesc alimentare ca si la noi in tara, cu produse importate din Romania. Am gasit bauturi romanesti, carnati ca si acasa si altele.
Americanii cred ca au fost dresati cu timpul sa manance plasticaraiele si aditivii. Se pare ca stomacul lor le digera. De aceea cred ca au si atatea alergii. Cand isi indoapa copiii cu mancare, poate parintii se gandesc ca "Kids who are fat, are harder to kidnap."
Oricum, inainte de a merge in America, iti sugerez sa mananci tot ce crezi ca iti va lipsi dincolo.
Tot mai bine e acasa!

marți, 19 februarie 2008

Ce firma sa alegi cand vrei sa mergi in State

Oare ce trebuie sa ai in calcul cand mergi cu o firma care promoveaza programe work and travel?
In primul rand, sa te interesezi la oamenii care au mai fost cu acea firma. De obicei, ei pot sa iti zica mai multe detalii despre ea.
Pe principiul ca nu tot ce zboara se mananca, nu pica de fraier! Intreaba cat mai multe intrebari inainte de a te decide cu ce firma mergi.
Personal, eu as alege firma care:
  1. Imi este recomandata de prieteni care au mai fost anii anteriori (si nu as tine prea mult cont de cei care merg de prima oara, ca nici ei nu stiu multe despre program)
  2. Imi va rezolva sa ajung la ambasada cand doresc eu, si nu imi va impune o data fixa la interviu
  3. Imi va asigura cel putin un targ de locuri de munca sau o posibilitate de gasire ulterioara a altor joburi;
  4. Daca tot merg la targul de locuri de munca, cunosc oferta de munca dinainte? Am un numar mare de angajatori din care pot sa aleg?
  5. Cat de sigure sunt joburile la care sunt trimis?
  6. Cat de veche este firma pe piata romaneasca?
  7. Daca vin cu prieteni, sa poata sa ne rezolve de un bilet de grup, si nu sa ne trimita la o alta agentie de turism?
  8. Daca am prieteni in alta zona a tarii, si ei se inscriu la aceeasi firma, dar la sedii diferite, pot sa merg in grup cu ei, la acelasi loc de munca?
  9. Care este relatia firmei cu ambasada SUA? (am auzit ca sunt firme pe piata care nu pot sa faca programari datorita "smecheriilor" pe care le-au facut)
  10. Personalul angajat la firma a mai fost in State? Macar ei sa poata sa imi spuna mai multe detalii si sa ma ajute cand am nevoie.
  11. Daca nu am bani, pot sa imi fac credit la banca prin intermediul firmei? Doar bancile nu se asociaza cu oricine si studiaza partenerii
  12. Organizeaza o sesiune de pregatire inainte de a merge in State, sa furnizeze toate informatiile de care ai nevoie inainte de a ajunge pe "taramul fagaduintei"?
  13. Au autocare pentru transport la aeroporturi?
  14. Care este sponsorul/sponsorii din SUA cu care colaboreaza firma respectiva?
  15. Pretul programului este rezonabil, dupa ce am facut un studiu de piata si am fost si la celelalte firme.
  16. Ofera discounturi pentru alte programe daca revin anii urmatori cu aceeasi firma?
  17. Raspund la mailuri in timp rezonabil?
  18. Cate sedii au in tara? Au cumva si sedii in strainatate?
  19. Ofera bonusuri daca aduc prieteni?
Primul an am fost cu Adira
Au fost ok, insa au avut urmatoarele minusuri, si de aceea in urmatorii ani am schimbat firma:
  • Ei nu mi-au oferit bilet de avion, si a trebuit sa imi caut singur prin agentii. Degeaba, ca daca nu iti rezerva ei loc dinainte, nu stii nici cu cine mergi, si nu reusesti sa faci rost de bilet de grup.
  • Asigurarea facuta de o firma de asigurare din Romania.... asa ca daca pateam ceva , Doamne fereste, in State... posibil sa fii primit banii destul de greu.
Dupa aceea, mi-am facut lista de prioritati de mai sus.
Astea au fost elementele pe care le-am luat in considerare atunci cand am ales doi ani consecutivi sa merg cu Student Travel. De la prietenii cu care am fost, am primit aceleasi aprobari. Intrebati inainte sa mergeti si apoi decideti-va. Intrebati, intrebati, intrebati. Ca sa nu puneti intrebarile dupa ce ajungeti in State, si sa aflati raspunsul pe cheltuiala voastra, desigur...

Cum sa suni acasa din USA

De obicei, sunatul este foarte usor din tara in SUA. Numerele in SUA au formatul 123-456-7890 si previxul e +1 sau 001. Informatii despre prefixurile pentru fiecare tara gasesti aici.
Asadar din Romania in SUA, o sa suni (001)-(123)-456-7890. Pentru cele mai simple solutii de sunat, cu RDS e chiar ieftin, tariful e foarte mic (0.08 €centi/minut).
Pentru sunat din SUA in Romania, eu de obicei cumparam cartele prepaid.
Majoritatea lor le cumparam din benzinarii sau magazine 7-eleven, sau supermarketuri gen Target.
Valoarea cea mai mica a unei cartele e 5 dolari si de obicei vorbeam intre 30- 50 minute.
La cartele, sa fiti atenti la:
- pretul cartelei;
- minutele de convorbire promise;
- comisioanele firmei;
- taxa de conectare;
- se iau taxe saptamanale/lunare pentru mentinerea PINului cartelei?
- pentru conectare, suni la un numar de telefon cu conectare netaxabila (gen 800-123-4567 sau 866- 123-4567) sau trebuie sa platesti conexiune locala?
- are numar de telefon pentru complaints(plangeri) in caz ca nu sunteti multumiti de servicii?

De obicei, cartele online am cumparat de la adresa www.alosmart.com . Pentru a putea cumpara online ai nevoie de cont bancar.
Daca aveti un abonament de telefon fix acasa (phone plan , cum il denumesc americanii), de obicei aveti foarte multe minute disponibile de consumat pe plan local. Daca sunati la un numar de conectare local, e posibil sa va taxeze o data compania de telefon pentru apelul local, si a doua oara cealalta companie pentru conectarea internationala.
Daca vreti sa sunati acasa de la un post public cu fise, folositi doar numere de conectare cu 1-800! ca altfel veti baga o tona de fise in aparat si va fi foarte scump :)
De multe ori e mai bine sa consumati cartela dintr-o data, caci daca vreti sa sunati ulterior, e posibil sa aveti mai putine minute decat ati sperat. Sunt tot felul de taxe pe care o sa le descoperiti ulterior, si o sa va enervati... De asta trebuie sa stiti cat mai bine engleza, sa puteti citi oferta cartelei.
Apropo, am uitat sa spun: in state, TVA-ul este diferit de Romania. Se numeste VAT(Value added tax) si variaza functie de stat: intre 5 si 10 %. Preturile se afiseaza in SUA de obicei fara TVA, cam ca si la magazin la METRO.

luni, 18 februarie 2008

Carnetul de sofer in America

Despre carnetul de sofer in SUA
In primul rand, daca o sa cumperi masina, ar trebui sa ai carnet de sofer (driver's license). In statul in care am stat eu (Virginia), carnetul de sofer B de Romania este valabil... doar 2 luni din momentul intrarii mele in SUA. Viza J1 pentru Work and Travel este valabila pentru romani doar 3 luni... asa ca riscam sa conduc ilegal masina in cea de-a 3-a luna. Asa ca am vrut sa imi fac carnet de conducere american.
In Chicago in schimb, datorita multor imigranti cred, legile sunt mai permisive, si permisul ti-l iei pe 5 ani.
Daca poti sa il obtii, atunci poti sa il folosesti linistit pe post de ID. Nu iti mai trebuie pasaportul cu tine sa il iei oriunde mergi, americanii sunt foarte incantati sa vada actele cu care ei sunt obisnuiti.
De obicei, autoritatea care emite permisul de conducere se numeste Department of Motor Vehicles, dar depinde de statul in care va aflati.
In SUA sunt tot felul de legi tampite. Inclusiv la condus. Datorita faptului ca americanii sunt tot timpul in miscare, tinerii de minim 14 ani (!!) pot conduce legal (depinde de stat). Oricum, daca ai sub 21 de ani, asigurarea este mai scumpa si sunt legi care de care mai ciudate:
  • nu poti conduce dupa 1 noaptea;
  • ai luat testul de sala, atunci poti conduce cu conditia sa fie langa tine un adult cu varsta mai mare de 21 de ani;
  • Daca transporti copii cu varsta mai mica de 7 ani si nu ai baby-seats pentru ei, iei amenda;
  • unele state iti impun ca persoana adulta care e langa tine in masina sa faca parte din familia ta.
Sunt 2 feluri de permis: Driver's licence si learner's permit. Ultimul se acorda celor care nu au toate drepturile sa detina permis de conducere.
NICIODATA sa nu consumati alcool si sa conduceti!! In USA, pentru acest fapt (DUI = Driving under the influence) luati bonusuri simpatice:
  • vi se suspenda carnetul de sofer;
  • luati amenda mare ( minim 1000 $);
  • Asigurarea automobilului creste vertiginos;
  • Faceti munca in folosul comunitatii;
  • Cazier, si de ce nu
  • Intrati la mititica, la racoare, sa urmati cursurile "facultatii" :)
Procedura de examinare e simpla pentru carnet: examen scris si practic. In Virginia, testul scris se da pe calculator pe monitoare touchscreen. In Illinois, testul se da pe hartie.
Cartea de legislatie se ofera GRATIS de catre DMV. Testul poti sa il dai in engleza, spaniola, chineza, koreeana, rusa si alte limbi. Romana inca nu.
Cartea se poate invata usor in 3-4 ore daca mai ai ceva cunostinte de conducere. Problema apare cand ai distante in Feet si nu metri, iar noua, europenilor ne este greu sa facem aceasta estimare.
Sfat: Daca ai de gand sa mergi in SUA, descarca din Romania brosura cu regulile de circulatie de la siteul DMV si invata-le! In the US, time is money! In Romania, Time is funny!
Nu sunt intrebari tricky ca si in Romania, e doar un singur raspuns corect.

Cerinte examen:
Inscrierea la examen costa intre 5 si 10 $. Pentru condus, tariful e la fel.Ca sa poti sa dai proba de condus trebuie sa ai sala trecuta si sa ai masina asigurata. Nu e neaparat sa fii tu proprietarul masinii.
Acte necesare:
Toate actele tale legale:
  • pasaport,
  • permis de munca ds 2019,
  • social security card,
  • formularul I-94 (este capsat pe pasaportul tau).
  • Dovada domiciliului (proof of address)
Pentru proof of address, cea mai simpla dovada pe care o poti face rost este extrasul de cont de la banca, cu adresa ta trecuta.
Alta posibilitate: aduci factura de la gaz, apa, curent, cu conditia sa fie pe numele tau. In Virginia e destul de complicat sa faci asta, mai ales ca e posibil ca sa nu fi tu cel care e trecut pe factura la casa.
Factura de telefon mobil NU este primita bine si nu poate servi ca dovada adresei.
Trick: Daca vreti sa mergeti in alt stat, va recomand Illinois sau Michigan. Acolo se obtine mult mai usor permisul. Dovada de adresa o obtineti simplu:
  1. anuntati un prieten care sta in Illinois/Michigan sa va treaca pe cutia lui postala;
  2. trimiteti o scrisoare din alt stat catre adresa prietenului vostru din Illinois/Michigan, dar la destinatar va treceti pe voi (expeditor puteti trece pe traian basescu :D )
  3. Ridicati scrisoarea de la prieten si o prezentati la DMV si spuneti ca asta e dovada voastra de adresa... O minciunica mica, insa americanii forteaza nota uneori cu actele si nu e statul cel liber care il promit.
Prima data cand am dat sala in Virginia, am picat testul. Daca il pici, ai drept sa il dai doar ziua urmatoare, si dupa ce achiti inca 5 dolari.
Testul era din 2 probe: 10 semne de circulatie si inca vreo 15 intrebari din legislatie. Am picat la un semn de circulatie, nu am stiut care e semnul "merge lanes" :)
Trebuie sa ai procentaj de minim 80 % la intrebarile de legislatie. Un prieten care a picat cu mine deodata a trecut de semne, insa a cazut la intrebarea: care e distanta minima la care ai voie sa parchezi fata de masina de pompieri in actiune?
Raspunsul corect era 500 feet :)

A doua oara am dat testul in Chicago.
Alta viata. Am invatat cartea, intrebarile la test se cunosc dinainte :) , sunt postate pe internet de catre cei care le-au facut poze cu telefonul. Oricum se poate lua pe bune foarte usor daca invatati 3-4 ore.
Proba scris costa 5 dolari, proba condus costa 5 dolari.
In tara nu aveam carnet, ci doar scoala absolvita.
In Romania, ca sa iau carnet, cu scoala cu tot m-a costat aproximativ 10 milioane, in america 10 Dolari.
Diferenta, tati!

Proba condus e foarte simpla. Prima data va intreaba de comenzi: semnalizeaza stanga, dreapta, aprinde farul, pozitiile, avariile. Cutia e automata la masini, asa ca si pentru femei e foarte usor sa conduca, si motorul nu va muri in intersectie sau in panta (no offense).
Cei care va evalueaza nu sunt politisti (!), ci angajati DMV. Nu va freaca nervii cu parcheaza pe interzis ca in Romania, ca apoi sa iti pici examenul. Nu te pune sa faci depasiri neregulamentare, nu te injura, nu te intimideaza, nu te streseaza cu cat de prost conduci.
Se comporta civilizat. Au fost surprinsi cand le-am zis de atitudinea politistilor din tara. Mi-au zis ca daca ei ar face cineva asa, cetatenii ar da in judecata statul pentru daune (!!!). Oare cand vom avea si noi asa ceva?
Condusul e foarte simplu, faci o tura, doua prin oras, faci o parcare cu spatele, trei jaloane si gata.
Astfel, am reusit sa imi iau carnetul in USA dupa 4 ore.
In Romania, in 4 ore nici macar dosarul nu poti sa il depui. Birocratie cretina.
Oare asa de greu o fi sa avem si noi standardul asta?
Am asteptat ca sa intru sa fiu servit cu numar de ordine. Daca din greseala nu ai toate actele la tine, primesti foaie de trecere in fata, si nu mai trebuie sa astepti inca o zi ca nu ai adus stiu-eu-ce-act-nemainchipuit la ofiter.
Oare cand in Romania? ....

joi, 14 februarie 2008

Profesori faini


Cand am mers prima oara in state in anul 2... Aveam o restanta....
No stress.
Cand am mers a doua oara in SUA... anul 3....aveam 4 restante....
No stress... se ia si cu ele.

Cand am fost a 3-a oara... Aveam 4 restante....
No stress. Iar am luat.

Am un prieten care anul trecut a luat viza cu 6 restante, fiind first timer (pentru prima oara in programul work and travel USA).

Dar... Acum trebuie sa imi iau restantele. Pacatele trecutului ma urmaresc :)
Tin sa ii multumesc unui profesor special care mi-a dat sfantul 5. Herr P, multa bucurie mi-ai facut, sa fii sanatos si iti urez sanatate multa si fericire exagerata!

Targuri de locuri de munca in SUA

Sesiunea e aproape gata! Se pare ca multe firme se pregatesc sa aduca studentii la targuri de locuri de munca pentru programul Work and Travel USA! Targurile au loc la Bucuresti (16 martie), Cluj Napoca (22 martie) si Iasi (25 martie).
Personal, am participat la aceste targuri de locuri de munca in 2006 si 2007 de la Bucuresti. Avantajul de care se bucura studentul cand vine la targ este ca poate sa intrebe angajatorul foarte multe detalii. Ce sa intrebi angajatorul la targ?
  • Sunt obligat să rămân până la sfârşit în acelaşi loc de cazare?
  • Trebuie să plătesc un security deposit (= garantie) pentru cazare? Dacă da, care e valoarea? Aceasta taxa o primesc sau nu înapoi la plecare?
  • Cum ajung de la locul de cazare la job?
  • Dacă nu mi se oferă cazare mi se oferă suport în găsirea unui loc unde să stau?
  • Cât sunt plătit pe oră?
  • Sunt orele de muncă flexibile?
  • Mi se dau ore suplimentare? Dacă da, cât sunt plătit pentru orele suplimentare?
  • Pot să găsesc un al doilea job în zonă?
  • Cum pot să ajung până la locul de muncă? Sunt aşteptat de cineva şi unde?
  • Trebuie să ajung într-o anumită zi a săptămânii?
  • Cum sunt plătit şi la cât timp primesc salariul?
  • Mi se oferă masă şi în ce condiţii?
  • Mi se cere uniformă şi ce ar trebui să aduc eu?
  • Care este data cea mai târzie la care pot să ajung în SUA
  • Care este data la care iti expira contractul de munca?
  • Care este sezonul cel mai ocupat pentru angajator?
  • Care este sezonul cel mai putin ocupat pentru angajator?
Tips & tricks:
  • La un job, ca si in imobiliare, cred ca cele mai importante 3 lucruri sunt: 1. locatia; 2. locatia; 3. locatia! Cunoasterea zonei este foarte importanta. Ca sa aflati mai multe despre o anumita zona, va recomand sa va instalati Google Earth sau sa folositi yahoo maps sau google maps. Aflati adresa completa a angajatorului si cautati-o pe google earth si selectati optiunile de afisare moteluri, hoteluri, magazine, restaurante, mall-uri. Daca gasiti multe businessuri in zona, atunci aveti mare probabilitate sa va gasiti cu usurinta al doilea job.
  • Unele joburi mai prost platite sunt de preferat celor platite mai bine datorita faptului ca puteti sa faceti foarte usor rost de al doilea job. De exemplu, companiile gen HMS Host ofera locuri de munca in plaza-uri. Acolo puteti usor sa va gasiti al doilea job la un loc apropiat de primul, si nu veti trebui sa pierdeti timp cu mutarea in alta locatie. Salvati si timp, si bani
  • Daca tot vreti sa lucrati doua joburi, incercati ca macar unul din ele sa va ofere mancare. E mult mai simplu sa mancati la locul de munca decat acasa, caci e posibil sa pierdeti foarte multa vreme cu munca, si cand ajungeti acasa numai chef de gatit sa nu aveti!
  • Angajatorii prefera candidati cu o atitudine buna fata de munca si vor dori sa angajeze pe cei care doresc sa invete si sa se perfectioneze!
  • Poate acasa in Romania va numarati printre putinii aceia care au totul de-a gata: parintii au o situatie financiara buna si ati fost crescuti in puf. Pentru voi, America va fi o lectie de viata importanta. Nu uitati ca toti oamenii foarte bogati ai Americii au inceput candva de jos si nu s-au dat la o parte de o munca pe care tu o consideri josnica, gen dat cu matura sau curatat chiuveta! Vei acumula foarte multa experienta de viata lucrand cu oamenii si vei putea sa iti organizezi afacerile pe viitor. America este o sansa extraordinara sa inveti in timp scurt ce si cum sa faci sa ai succes. Cand te vei intoarce in tara vei fi multumit de tine in primul rand, ca te-ai putut descurca intr-o tara straina fara ajutor din partea parintilor!
  • INTOTDEAUNA dupa ce primiti contract de la angajator, sa luati datele de contact de la el: adresa unde puteti sa ii scrieti, email, numar de telefon. Chiar daca iti iei job in martie, si tu mergi in iunie sau iulie in America, pastreaza legatura cu angajatorul, ca sa nu ai surprize pe cand ajungi acolo. Da-i macar un mail pe luna si da-i un update asupra situatiei tale: esti programat la viza, inveti engleza de zor, doresti sa inveti inca din tara obiceiurile lor etc
  • O discutie fata in fata cu angajatorul iti confera o mai mare siguranta asupra jobului, si este de preferat obtinerii unui contract doar prin telefon sau mail.
  • Tineti minte, in USA,
    Time is money!
    Angajatorii doresc sa fii eficient si eficace! Invatati, invatati, invatati.... Aici e cheia succesului!

miercuri, 13 februarie 2008

Webchat cu Ambasada SUA!

O veste imbucuratoare: Ambasada SUA doreste sa vorbeasca cu studentii romani care vor sa mearga cu programul Summer Work and Travel USA! Va fi un webmeeting online si studentii vor putea pune intrebari live consulilor! Data este Marti, 26 februarie, ora 15:30 ora Romaniei. Veti putea vorbi cu Dna Viceconsul Heather Steil si afla raspuns la intrebarile voastre! Trebuie sa fiti inregistrati inainte de a discuta cu dansa. Detalii aici.

ce este SEVIS

SEVIS = Student and Exchange Visitor Information System.
Prin intermediul SEVIS, studentii sunt monitorizati pe durata sederii lor in SUA.
Toti studentii care pleaca cu programul Work and Travel trebuie sa aiba platita aceasta taxa.

SEVIS este practic o baza de date in care participantii la programele gen work and travel sunt monitorizati. Prin acest sistem, intrarea in tara a persoanelor nelegitime (imigranti) este mult ingreunata. Darotita faptului ca baza de date este online, se pot afla informatii foarte rapid despre fiecare participant.
Datele care sunt inscrise in SEVIS sunt :

  • numele complet
  • adresa unde locuiesti
  • adresa unde lucrezi

Cand ajungi in SUA ai obligatia sa te inscrii in SEVIS. De obicei, firmele ofera mai multe moduri de inscriere in SEVIS: online, telefonic, sau scrisoare.

Taxa de inscriere in aceasta baza de date de 35$. Firmele serioase de Work and Travel din Romania includ aceasta taxa in programele lor.

Dupa ce pasesti pe teritoriul SUA ai 10 zile sa te inscrii in SEVIS. Daca dupa 20 zile nu esti inscris, este posibil ca sponsorul tau de viza sa iti retraga sustinerea si sa iti respinga viza.

Daca depasesti termenul stabilit de 20 de zile si nu ai declarat situatia in SEVIS, sponsorul poate chiar sa iti ceara o taxa de aproximativ 250 USD ca sa iti mentina viza! Asadar.... Nu uitati de inregistrare dupa ce intrati in SUA.

Orice modificare de angajator trebuie anuntata sponsorului de viza, si doar apoi, daca primesti confirmarea sa, poti sa schimbi jobul.

Atentie: sa nu te inregistrezi in SEVIS inainte de a intra in SUA pentru ca e posibil sa fii oprit la granita si sa nu mai poti sa intri in SUA!

marți, 12 februarie 2008

Oare cum o fi in Dubai

In America poti afla multe. Acolo vezi toate neamurile lumii adunate, iti faci prieteni chinezi, koreeni, japonezi, pakistanezi, bulgari, polonezi, rusi si hispanici garla. Dintre toate natiile de acolo, cel mai mult m-au impresionat un popor de la care nu credeam sa ma inteleg bine. Cu arabii. Asta e o lectie importanta: in SUA iti poti selecta prietenii. Si o sa te miri cine te ajuta la rau si de la cine te astepti mai putin, sa te lase la greu. O vara pe dincolo merita sa iti faci noi prieteni. Si sa ii mai triezi pe cei actuali. Arabii sunt foarte deschisi la minte si imi place ca fac ce fac, dar ajung in fata. Cred ca noi, de la prea mult televizor, am ajuns sa credem ca ei sunt un popor de barbari. De ce am uitat oare ca cifrele arabe de la ei se trag? Cand ei aveau universitate, noi nici rascoala nu stiam sa facem. Nici nu ma mir ca Dubai-ul este o oaza pentru suflet, minte si ochi. Si probabil gaura in buzunar, dar asta inseamna turism :)