marți, 18 martie 2008

Cum sa iti alegi un job

Oare ce trebuie sa faci sa iti gasesti job pentru America?
Prima recomandare pe care o fac celor care merg pentru prima oara in America este sa mearga sa se intalneasca cu angajatorii. O intalnire fata in fata cu angajatorul previne unele probleme care pot sa apara...
Printre tepele care s-au dat cu programul work and travel cele mai multe s-au numarat cu overcrowdingul. Ce inseamna overcrowding?
O sa va explic.
O firma din America are nevoie de 10 angajati pe vara. Solicita ajutor unei firme de intermediat forta de munca sa o ajute. Firma aceasta (partenerul din SUA) cauta prin fortele proprii cei 10 angajati, ii scaneaza ca profilul viitorilor angajati sa fie cat mai bun pentru jobul din SUA si uite asa, si angajatorul, si angajatii au de castigat.
Ca firma de intermediat in Romania, ma gandesc ca ele se gandesc ca isi fac un plan: nu o sa pun 10 oameni pe jobul respectiv, ci 11 sau 12, caci e posibil ca 1-2 din studenti sa pice interviul la ambasada, si astfel sa nu fie probleme. Overcrowding-ul se simte cand sunt 15 sau 20 de oameni pe 10 locuri.

Atata timp cat sponsorul din America controleaza numarul de studenti maxim care pot sa lucreze la acel loc de munca, totul este ok.
Oare cum poate un sponsor sa controleze acest numar? Simplu. Face targuri de locuri de munca si cheama angajatorii direct din SUA sa discute cu studentii!
Locurile de munca sunt controlate de sponsor, si firmele din Romania nu pot face overcrowding.
Atentie, studenti. Principala intrebare ce trebuie sa v-o adresati este atunci cand o firma va da un contract in fata fara ca voi sa fi vazut angajatorul este: in ce masura pot fi asigurat ca angajatorul respectiv chiar exista, stie de mine, si jobul este sigur?

Am auzit nenumarate cazuri in care anumite firme din Timisoara au facut bani ff multi vanzand joburi false angajatorilor.

Ce concluzie sa trageti din asta: daca nu sunteti siguri de jobul vostru, SUNATI ANGAJATORUL!
Daca nu dati de angajator, macar incercati sa gasiti pe cineva care a mai fost in SUA la acel angajator si cereti referinte. Planificarea e cheia succesului in acest program work and travel.


Asadar! Participati la targul de locuri de munca si vorbiti direct cu angajatorul!!!!
Sponsorul CIEE (cel mai mare sponsor american pe programe work and travel) organizeaza inca un targ de locuri de munca saptamana aceasta la Cluj Napoca sambata 22 martie si la Iasi, marti 25 martie. Informatii mai multe puteti gasi aici. Printre firmele participante e si Gts si Student Travel.
Mergeti la targul de locuri de munca si discutati cu angajatorii... Aflati direct de la ei ce inseamna acel job... Intalnirea fata-in-fata cu angajatorul e foarte complicat de realizat in Romania. Aveti ocazia unica sa ii intalniti. Nu pierdeti sansa.

PS: Probabil cei de la firmele de work and travel, va rog fara razbunari personale sau comentarii injuroase. Vorbiti intai cu clientii nemultumiti, rezolvati problemele cu ei, asigurati-le un job sigur si nu ii trimiteti sa lucreze ca in trecut "negrii pe plantatie". Stiti vorba cu "ulciorul nu merge de multe ori la fantana". Anul urmator va vor alege tot pe voi daca faceti treaba buna. Mi-as dori ca toate firmele sa isi ridice standarul calitatii si sa faca treaba buna. Tineti minte, viitorul multor studenti se afla in bratele voastre. Ajutati-i sa devina ceea ce isi doresc, si sa isi indeplineasca visurile.

Niciun comentariu: