miercuri, 10 decembrie 2008

waiter tips

Azi o sa va dau sfaturi referitor la jobul de waiter in SUA. Deoarece si eu am lucrat in restaurant in SUA, ar fi bine sa stiti urmatoarele randuri.
In SUA, masa incepe de obicei cu un appetizer (aperitiv), apoi salata ori supa, apoi felul principal, apoi desert.
  1. Appetizer-ul este, dupa cum ii spune numele, un aperitiv. Adica o tratatie mica pentru a spori imaginatia si gustul clientului pentru felul urmator de mancare. De obicei nu este consistenta, nu e multa mancare in bolul respectiv, ca sa mai fie loc in stomac si pentru ce va urma.
  2. Salata si supa uneori este sarita de clienti. Cea mai simpla modalitate de a o vinde este sugerarea ca portiile sunt mici, chiar daca uneori mic la unii inseamna mare la altii :D . Trebuie sa stiti ca salata este diferita de Romania, cele mai celebre fiind Cesar Salad si House Salad. Pe acestea ar trebui sa le gasiti in mai toate restaurantele. De asemenea, cand recomandati salata, trebuie sa recomandati si "dressing" (sos) pentru salata. De obicei, restaurantele au urmatoarele sosuri: cesar, remoulade, balsamic vinegar/vinaigrette, bleu cheese, 1000 island, ranch, italian dressing, french etc. Fiecare are un gust aparte; eu va recomand Bleu Cheese sa incercati. Supa este diferita de ce avem noi acasa, supa este supa sau crema si nu ciorba. O supa obisnuita: chicken noodle soup (supa de taitei), iar din creme(un fel de supa cu consistenta mare): potato soup, clam chowder, crab bisque.
  3. Felul principal- difera de locatii. Puteti asocia acest fel cu friptura cu cartofi prajiti.
  4. desertul: aici veti vedea diferente mari fata de Romania, deoarece cred ca in SUA nu se foloseste acelasi tip de zahar. Prin urmare, desertul va avea gust diferit. Va recomand cu caldura sa incercati cheesecake si apple cobbler.
Tips&Tricks:
  • Poate in Romania uneori felurile de mancare se aduc aproape toate deodata, dar in SUA ele se aduc separat. Asteptati pana toata lumea de la masa a terminat felul lor de mancare pentru a aduce celelalte portii. Asadar, ele se aduc treptat.
  • Intotdeauna cereti sa vedeti ID-ul persoanei care va cere alcool. In SUA e interzis sa servesti alcool la persoanele sub 21 de ani. Daca esti prins ca incalci regula aceasta, poti face puscarie, munca in folosul comunitatii, sa ti se suspende permisul de conducere, sa iei o amenda f mare, sa iti pierzi locul de munca. In primul rand, cei care sunt prinsi asupra faptului pot aduce mari probleme localului, caci i se poate suspenda licenta de vindere a produselor alcoolice, ceea ce poate fi un dezastru. Majoritatea restaurantelor fac cel mai mare profit din vinderea alcoolului!
  • invatati meniul cu mancare si bauturile servite la localul vostru!
  • faceti recomandari clientilor asupra felurilor voastre favorite de mancare de acolo.
  • ajutati-va colegii, si cereti-le ajutorul. Munca de echipa este esentiala in acest domeniu.
  • repetati comanda in fata clientilor, ca sa fiti siguri ca ati notat bine, si sa evitati ulterioarele plangeri.
  • de obicei, cand se greseste ceva la masa: mancarea vine tarziu, nu are gust cum trebuie, incurci felurile de mancare sau bauturi, versi bautura pe clienti din greseala sau alte probleme de felul acesta, contacteaza managerul restaurantului. El este cel care te poate scoate din probleme, si iti poate mari bacsisul prin discutarea cu clientii.
  • vino intotdeauna spalat, aranjat si curat la lucru. Pentru baieti: deodorantul nu tine loc de dush :)
  • SMILE . Zambetul tau iti va aduce beneficii.
Cred ca voi mai posta si alte sfaturi pe viitor...

marți, 9 decembrie 2008

Cum ajungi din Romania in SUA

Ieri ii povesteam unei prietene ca faci cam o zi cu avionul pana in SUA. La care ea ma intreaba curioasa: "Cu autocarul nu e mai ieftin?".
Ce as fi putut sa ii raspund? Poate inot n-o fi mai ieftin?

marți, 2 decembrie 2008

criza financiara si plecatul in sua

Salut,
Se pare ca nu am mai scris de multisor pe blog. Am fost si vara asta in SUA, si poate o sa mai merg inca o data. Sunt curios: cine se incumeta sa mearga anul acesta in SUA? Mai ales ca este o incercare din 2 puncte de vedere: dolarul a sarit pragul psihologic de 3 RON si USA este in criza.
Daca faci un calcul, acum nu mai trebuie sa muncesti la fel de mult ca si vara trecuta, cand dolarul era 2.4 RON. Asa ca pentru aceeasi bani trebuie sa lucrezi mai putin. Insa sa fie jobul mai sigur.
Oare o sa mai mearga Work and Travel USA la fel de bine ca si anii trecuti? Astept comentariile voastre.

joi, 3 iulie 2008

abonament de telefon in sua la T-mobile

Daca vreti un abonament bunicel pt vorbit din america pentru sunat in america:
http://www.t-mobile.com/shop/plans/
600 minute, seara si weekend gratis, 5 numere favorite cu care vorbesti nelimitat:
60 USD. (desi pe site scrie 49.99, dar mai sunt inca 2 taxe).
Se poate plati totul dinainte (upfront), si vei avea optiunile salvate ca si un abonament.

sâmbătă, 17 mai 2008

Google traduce in Romana

Recent, Google a anuntat ca a implementat mult asteptatul Traducator online Romana- Engleza. In sfarsit nu mai suntem la coada vacii, a trebuit sa treaca mult timp pana cand s-a realizat si proiectul asta. Translatorul se acceseaza de la aici si functioneaza binisor.
Bineinteles, nu m-am putut abtine sa nu il incerc si eu cu niste expresii. Traducerea lor este cel putin hazlie:
Astfel:
  • the crazy fox jumps over the lazy dog= nebun de vulpea sare peste câine leneş;
  • a rolling stone gathers no moss = o Rolling Stone aduna nu moss;
  • blow job = lovitură de locuri de muncă.
Chiar daca traducerile nu sunt stralucite, totusi, este un pas mare inainte. Felicitari Google!

marți, 6 mai 2008

Seriozitate

Trei ingineri, un japonez, un american si un roman la o licitatie pentru construirea unui pod.
Japonezul: - Dom'le, noi pornim constructia de pe ambele maluri in acelasi timp. In felul asta castigam timp si intalnirea o facem cu ajutorul GPS-ului, cu eroare de centimetri.
Americanul: - Noi pornim constructia de pe ambele maluri in acelasi timp. In felul asta castigam timp si intalnirea o facem cu ajutorul LASER-ului, cu eroare de cativa milimetri.
Romanul: - Noi pornim constructia de pe ambele maluri in acelasi timp.
- Pai si? Spune comisia. Cum va intalniti la mijloc?
- Pai daca ne intalnim bine. Daca nu, o sa aveti doua poduri.


Romania va prospera doar in ziua cand vom fi si noi seriosi. Think about it.

miercuri, 23 aprilie 2008

blog cu informatii interesante pt sua

Am gasit un blog cu informatii foarte interesante pentru SUA:
http://labordei.com/

joi, 17 aprilie 2008

Sistemul Metric versus Sistemul Imperial

In SUA, nu veti masura lungimea in metri. Ci in feet sau in inch. In toata lumea se foloseste metrul, in afara de Libia, Myanmar si ... Statele Unite. E ciudat pt noi sa vedem noi termeni de masura, ce sa mai zic sa estimam distantele.
1 inch = 2.54 cm. Poate stiti de inch din Romania daca v-ati cumparat televizor sau monitor, si ati aflat ca ecranul este de x inch.
Daca lucrezi in constructii, vei afla ca lungimile intermediare se masoara in saisprezecimi (sixteens), optimi (eighteens), patrimi(quarters), jumatati (halves) de inch. Cred ca ti-ar fi mai usor daca ai fi studiat muzica!
Nici la Volum nu e mai usor.
cumperi benzina la 1 Gallon = 3.78 litri.
Cand cumperi parfum, pe sticla scrie fl oz. Asta inseamna ca este "fluid ounces". 1 fl oz= 1/128 US Gallon (mai mult incurca, stiu!).
Temperatura de afara se masoara in grade Fahrenheit.
Ca sa stii ce temperatura e afara, calculezi asa:
Grade Celsius = (Grade Fahrenheit - 32)x 5/9
Sa va faceti o idee: 30 grade Celsius = 86 grade Fahrenheit.
40 grade celsius = 104 grade Fahrenheit.

Sfat: Toate aceste transformari (conversii) pot fi facute simplu daca aveti calculator. Pur si simplu intrati pe www.google.com
Acum, daca vreti sa aflati cati centimetri are 4 feet, veti scrie in bara de cautare google: "4 feet in centimeters" si apoi apasati enter.
Va apare o pagina cu raspunsul : "4 feet = 121.92 centimeters"
Tot asa faceti si pentru celelalte conversii.

marți, 15 aprilie 2008

America si drogurile

America e tara tuturor posibilitatilor. Cred cu tarie ca americanii pot sa se dezvolte foarte rapid, cu conditia sa doreasca. Daca pui in evidenta timpul pierdut la TV in copilarie, jocurile pe playstation si pe wii, si alte probleme ale lor, vei afla ca sunt cam time losers.
Cel mai mare pericol pe care il vad sunt drogurile. Tinerii cresc privati de educatia parintilor care lucreaza zi-noapte pt copii. Si dupa ce cresc, le dau drumul in lume sau chiar ii dau afara din casa. Caci ei nu mai sunt copiii lor, ci sunt doar niste straini in casa. Nu am fost la chef in America la care sa nu fi fost droguri . Nu am consumat niciodata droguri, si nu voi consuma niciodata. E trist sa vezi cum prietenii tai incearca sa isi caute alinarea problemelor sentimentale in solutii de moment. Si mai mare pacat ca tu nu poti sa faci nimic sa ii ajuti. Ei sunt deja prea viciati ca sa poata sa mai asculte de cineva. Drogurile le-au intrat in sange, si sunt dependenti.
Ma bucur ca in Romania, chiar daca suntem mai saraci financiar, educatia de acasa este mai buna ca si in alte tari. Si la noi situatia este in schimbare, caci banul conteaza din ce in ce mai mult.
Daca mergeti in America, opriti-va de la consumul de droguri! "Prietenii" va vor ademeni. Este foarte simplu sa le procurati, si extrem de greu sa va dezobisnuiti. Bucurati-va de libertate si ca nu sunteti sclavii viciilor. E un pret prea mare pentru o placere de moment!

joi, 10 aprilie 2008

Serviciul de urgenta in America

In Romania, in caz de urgenta, suni la 112. In SUA, serviciul de urgenta este 911.
In Romania inca sunt probleme cu localizarea apelului. In SUA, daca ai format 911, imediat vei fi localizat (in special daca folosesti telefon fix). La orice eveniment la care sunt chemati, echipele de urgenta pornesc de-a valma: masini de pompieri, politisti sau masini de salvare. E un show colosal sa vezi masinile de pompieri de tonaj greu in actiune. Au viteza foarte mare, multe luminite si fac zgomot imens.
Nu cred ca mai trebuie precizat ca apelurile "din gluma" la acest serviciu pot atrage o amenda mare.
Americanii sunt foarte pretentiosi cu serviciile lor de urgenta care costa foarte mult, dar sa stiti ca sunt foarte eficace. Intervin cu rapiditate, iar masinile din trafic se dau la o parte din calea lor. Pompierii si politistii sunt priviti cu respect de catre cetateni si sunt considerate meserii de onoare.
Se pare ca politistii lor nu iau spaga. Cand te opresc cu masina in trafic, sunt obligati sa pozitioneze masina lor in asa fel incat sa va filmeze in timp ce merg catre voi. Fiind sub lumina camerelor de filmat, e mai greu sa abuzeze in serviciu. Oare cand la noi....?

miercuri, 9 aprilie 2008

Foaia matricola pt interviu ambasada pt work and travel

Daca nu mai aveti restante sau examene la care vreti sa mergeti la marire de nota, sa mergeti sa va scoateti foaia matricola (situatia scolara). Sa verificati sa va corespunda situatia scolara cu notele pe care stiti ca le-ati obtinut.
Foaia matricola este necesara pentru voi pentru ambasada SUA. De asemenea veti avea nevoie si de o adeverinta de student.
Foaia matricola va fi semnata si stampilata de catre rector. Adeverinta de student poate fi semnata si stampilata de rector sau decan.
Cand depuneti actele la secretariat pentru eliberarea foii matricole, sa atasati si un plic A4 pentru acte.
Foaia matricola si adeverinta vor fi introduse in plic de catre secretara, se va sigila, si apoi se va pune stampila si semnatura peste sigiliu.
Sfat: Sa va faceti o copie dupa foaia matricola, poate nu aveti scrise toate notele in carnet. La ambasada va trebui sa le aveti trecute. In carnet puteti ruga sa va treaca notele apoi decanul sau secretarele.

duminică, 6 aprilie 2008

Bagaje pentru zborul in SUA

Cand mergi in SUA, ai limita de kilograme la bagaje. In anii trecuti, am putut cara asa: 2 bagaje in cala de 22 kg maxim fiecare, si un bagaj de mana, la purtator, de maxim 10 kg.
Daca depasesti limita de bagaj, trebuie sa platesti penalizari la aeroport; penalizarile difera functie de companie.
Sfat: mergeti cu putine lucruri din Romania, cu bagaje putine.
Eu mi-am cumparat 5 bagaje din WallMart cu 60 USD, rezistente si bune. Bagajele pe care le-am cumparat anterior din Metro din Romania nu au rezistat, si s-au rupt manerele. Sa fie realizate din material cat mai rezistent, caci echipele care muta bagajele in aeroporturi nu le trateaza cu gingasie cand le arunca dintr-un avion in altul.
Un sfat foarte bun: puneti inauntrul bagajului, in toate buzunarele bagajului, indicatii asupra proprietarului bagajului: Nume, prenume, locatia exacta unde va indreptati, numar de telefon de contact (folositi detalii complete). Se intampla de multe ori sa se piarda bagajele. Echipele care vor gasi bagajele pierdute, se pot ghida dupa ce este in bagaj sa le trimita posesorului.
Aveti grija mare la obiectele pe care le luati cu voi in avion. Datorita problemelor avute dupa 11 septembrie, este interzis sa aveti cu voi, la bagajul de mana: unghiere, cuttere, sticlute de parfum obisnuite (decat cele cumparate in Duty free shop din aeroport), lame de ras, etc.
Cand va intoarceti va trebui sa va cantariti bagajele de acasa, sa nu aveti surprize in aeroport cum am avut eu. Am descoperit ca unul din bagaje depasea cu 5 kg limita admisa, iar alt bagaj era cu 5 sub limita... Sa vezi ce tare e sa desfaci bagajele, sa scoti surplusul, sa inchizi la loc bagajul initial, sa deschizi pe celalt, sa vezi ca nu e loc suficient, sa incepi sa indesi lucrurile, sa iti dai seama ca nu incap, sa le scoti de afara si sa le despachetezi, sa le impachetezi si mai strans, sa te sui cu picioarele pe bagaj ca sa se poata inchida fermoarul! Bine ca nu a cedat!
Un sfat foarte important. Daca nu ai cantar de bagaje, foloseste un cantar de baie. Iti cantaresti greutatea ta obisnuita, apoi te cantaresti cu bagajul in mana.
Faci diferenta dintre cele doua greutati si o sa afli greutatea bagajului tau.

sâmbătă, 5 aprilie 2008

Nu ai primit viza? Vei primi motivarea raspunsului

La recentul summit de la Bucuresti, presedintele SUA George Bush a declarat ca romanilor nu li se vor ridica vizele pentru SUA. Dar, a mai adaugat, ca ei vor primi o motivare a refuzului.
Pana acum, romanii primeau in caz de refuz, pasaportul inapoi direct la ghiseu impreuna cu o foaie care spunea pe scurt "Nu te incadrezi". Desigur, textul era nuantat si mult mai frumos, insa ideea era ca ziceau ca in urma evaluarii generale (!), nu te incadrezi profilului dorit de ei.
Insidios: esti posibil emigrant.
Acum intrebarea vine: ce evaluare generala poate fi facuta intr-un interviu de 2-3 minute cu un student? Ca nici macar numele nu i-l inveti cum trebuie, ce sa mai vorbim de pronuntie :)
Apropo, anii trecuti, intervievatorii strigau lista dupa nume prin difuzoare.
Ce distractiv e sa iti auzi numele strigat in engleza de catre un American! Ai 80% sanse sa nu il intelegi!

Sunt curios ce motivari va da ambasada anul acesta.
Propuneri:
  1. Situatia Dvs scolara nu va sustine cererea suficient. (tradus: Esti loser, de ce ai baut in sesiune in loc sa inveti? )
  2. Nivelul Dvs de engleza, in stadiul momentan, v-ar crea dificultati. ( tradus: Nu-mi place fatza ta, ce daca sunt fff multi locuitori americani care nu stiu o boaba de engleza)
  3. Legaturile cu tara nu sunt suficient de puternice. (Tradus: Azi m-am certat cu parintii la telefon. Si o sa ma razbun pe tine)

Sa speram ca explicatiile nu vor fi asa de seci ca si pana acum.

joi, 3 aprilie 2008

Acte ulterioare inscrierii in programul Work and Travel

De obicei, firmele de work and travel va solicita sa aduceti ulterior inscrierii:
  • cazierul judiciar;
  • adeverinţa referitoare la exercitarea dreptului la libera circulatie in strainatate;
  • adeverinta medicala.

  1. Cazierul judiciar se poate ridica de la Politie. Pentru cei din Timisoara, sau studentii care au flotant de Timisoara, cererea se poate completa online aici. La ridicarea certificatului de cazier judiciar veti prezenta
    - actul de identitate;
    - timbru fiscal in suma de 1 RON (lei noi);
    - daca cererea pentru obtinerea certificatului de cazier este in regim de urgenta veti prezenta suplimentar, chitanta in valoare de 5 RON (lei noi) platita la trezorerie (situata in incinta IPJ Timis).

    Eliberarea certificatelor de cazier se face conform programului afisat dupa cum urmeaza
    - 3 zile (exceptind zilele de simbata, duminica si sarbatorile legale) in regim de urgenta;
    - 7 zile pentru persoanele nascute in judetul Timis;
    - 30 de zile pentru persoanele nascute in alt judet sau strainatate;
  2. adeverinţa referitoare la exercitarea dreptului la libera circulatie in strainatate se depun, personal, de către solicitanţi la sediul serviciilor publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple pe raza cărora îşi au domiciliul stabil sau direct la Direcţia Generală de Paşapoarte . Adica: daca voi suneti studenti in Timisoara, dar aveti domiciliul stabil in Arad, atunci va trebui sa mergeti in Arad sa depuneti cererea, si nu in Timisoara.
    Cererile trebuie completate citeţ (le gasiti la serviciul pasapoarte) şi să cuprindă date de identificare şi vor fi însoţite de următoarele documente:

    - actul de identitate (cartea de identitate sau buletinul de identitate) original şi copie xerox;
    - paşaportul, original şi copie xerox;
    - chitanţa CEC prin care se face dovada achitării taxei în valoare de 22 RON;

    Dovezile se înmânează titularului numai în baza actului de identitate al acestuia iar termenul de soluţionare al cererii, cu excepţia cazurilor de urgenţă care este de 3 zile, nu poate depăşi 30 de zile lucrătoare. Pentru mai multe detalii, clic aici.
  3. adeverinta medicala - pe ea sa scrie ca sunteti clinic sanatos/apt de munca. De obicei studentii aduc adeverinte de la medicul de familie sau de la medicul facultatii.

miercuri, 2 aprilie 2008

Nu se ridica vizele de SUA pt Romania

Bine ca avem ditamai summitul Nato la noi in tara. Ungurii au scapat de obligativitatea vizelor deja. Nenea Bush a zis ca pe romani nu ii lasa sa circule fara vize in SUA. Dolarul mai trebuie sa scada pana sa putem circula liberi. Poate suntem prea periculosi liberi, ca si cainii cand rup lantul. Detalii aici.

miercuri, 26 martie 2008

Ce este diferit de anii trecuti la programul Work and Travel

Diferentele de baza sunt:
  • - Studentii care sunt anul 1, trebuie sa aiba minim media 8 pe primul semestru. Anul trecut era media 9, asa ca anul acesta le va fi mai usor sa ia viza.
  • Studentii la master nu intra in regula anului 1 mentionata anterior. Ei trebuie sa se prezinte cu intreaga situatie scolara, inclusiv din anii anteriori de facultate.
  • Daca ai mai fost in State, trebuie sa prezinti dovada ca te-ai intors la timp. Anul trecut nu s-au mai pus stampile in pasaport la intrarea in tara, doar la cei care au cerut asa ceva. Asa ca dovada poate fi: cotorul biletului de avion, eticheta ce ati avut-o lipita de bagaj de catre compania de transport aerioan sau stampila pe pasaport.
  • Cei care sunt in ultimul an de studii, ar fi foarte indicat sa faceti rost de adeverinte inscriere/preinscriere la master. Orice credeti ca va va ajuta sa dovediti ca va intoarceti poate fi folosit ca act ajutator la ambasada. Chiar si o oferta de angajare in Romania dupa ce va intoarceti din SUA va poate aduce un bonus.

marți, 18 martie 2008

Cum sa iti alegi un job

Oare ce trebuie sa faci sa iti gasesti job pentru America?
Prima recomandare pe care o fac celor care merg pentru prima oara in America este sa mearga sa se intalneasca cu angajatorii. O intalnire fata in fata cu angajatorul previne unele probleme care pot sa apara...
Printre tepele care s-au dat cu programul work and travel cele mai multe s-au numarat cu overcrowdingul. Ce inseamna overcrowding?
O sa va explic.
O firma din America are nevoie de 10 angajati pe vara. Solicita ajutor unei firme de intermediat forta de munca sa o ajute. Firma aceasta (partenerul din SUA) cauta prin fortele proprii cei 10 angajati, ii scaneaza ca profilul viitorilor angajati sa fie cat mai bun pentru jobul din SUA si uite asa, si angajatorul, si angajatii au de castigat.
Ca firma de intermediat in Romania, ma gandesc ca ele se gandesc ca isi fac un plan: nu o sa pun 10 oameni pe jobul respectiv, ci 11 sau 12, caci e posibil ca 1-2 din studenti sa pice interviul la ambasada, si astfel sa nu fie probleme. Overcrowding-ul se simte cand sunt 15 sau 20 de oameni pe 10 locuri.

Atata timp cat sponsorul din America controleaza numarul de studenti maxim care pot sa lucreze la acel loc de munca, totul este ok.
Oare cum poate un sponsor sa controleze acest numar? Simplu. Face targuri de locuri de munca si cheama angajatorii direct din SUA sa discute cu studentii!
Locurile de munca sunt controlate de sponsor, si firmele din Romania nu pot face overcrowding.
Atentie, studenti. Principala intrebare ce trebuie sa v-o adresati este atunci cand o firma va da un contract in fata fara ca voi sa fi vazut angajatorul este: in ce masura pot fi asigurat ca angajatorul respectiv chiar exista, stie de mine, si jobul este sigur?

Am auzit nenumarate cazuri in care anumite firme din Timisoara au facut bani ff multi vanzand joburi false angajatorilor.

Ce concluzie sa trageti din asta: daca nu sunteti siguri de jobul vostru, SUNATI ANGAJATORUL!
Daca nu dati de angajator, macar incercati sa gasiti pe cineva care a mai fost in SUA la acel angajator si cereti referinte. Planificarea e cheia succesului in acest program work and travel.


Asadar! Participati la targul de locuri de munca si vorbiti direct cu angajatorul!!!!
Sponsorul CIEE (cel mai mare sponsor american pe programe work and travel) organizeaza inca un targ de locuri de munca saptamana aceasta la Cluj Napoca sambata 22 martie si la Iasi, marti 25 martie. Informatii mai multe puteti gasi aici. Printre firmele participante e si Gts si Student Travel.
Mergeti la targul de locuri de munca si discutati cu angajatorii... Aflati direct de la ei ce inseamna acel job... Intalnirea fata-in-fata cu angajatorul e foarte complicat de realizat in Romania. Aveti ocazia unica sa ii intalniti. Nu pierdeti sansa.

PS: Probabil cei de la firmele de work and travel, va rog fara razbunari personale sau comentarii injuroase. Vorbiti intai cu clientii nemultumiti, rezolvati problemele cu ei, asigurati-le un job sigur si nu ii trimiteti sa lucreze ca in trecut "negrii pe plantatie". Stiti vorba cu "ulciorul nu merge de multe ori la fantana". Anul urmator va vor alege tot pe voi daca faceti treaba buna. Mi-as dori ca toate firmele sa isi ridice standarul calitatii si sa faca treaba buna. Tineti minte, viitorul multor studenti se afla in bratele voastre. Ajutati-i sa devina ceea ce isi doresc, si sa isi indeplineasca visurile.

miercuri, 5 martie 2008

Cum sa cumperi masina in USA

O sa va vorbesc despre cum mi-am cumparat masina in SUA. In Romania nu am masina. In America, in anul 2007 mi-am cumparat prima mea masina. Modalitatile de a cumpara o masina sunt diverse, cele mai utilizate sunt cele ale intelegerii directe (cunosti cumparatorul), prin dealer, sau cu ajutorul internetului.
S-a facut mai demult o statistica, si oamenii au fost intrebati sa clasifice, dupa parerea lor, onestitatea meseriilor. Poate surprinzator, insa pe primul loc nu au fost politicienii, nu avocatii, ci vanzatorii de masini.
Intr-adevar, am avut ocazia sa discut cu niste vanzatori de masini in SUA, si sunt foarte buni. Te plimba si iti povestesc ce vrei sa auzi pana semnezi pentru masina.
Vanzatorii de masini iti pot vinde masini lovite, reconditionate, iar tu sa crezi ca de fapt sunt noi.
Exista o lege in America ce protejeaza cumparatorul de "fente" ale vanzatorilor de masini, iar legea se numeste "lemon law". Practic, ai o garantie a masinii in momentul in care o cumperi de la un dealer. Din cate am observat, cel mai simplu este pentru un dealer sa adauge un "sell as is" (adica vinde masina exact in starea cum e), iar cumparatorul nu poate ridica pretentii daca a acceptat masina asa cum e.
In fine, sa revin la masina. Cred ca cel mai bun loc in care poti sa iti gasesti masina este www.craigslist.org
Acesta este unul din cele mai cunoscute portaluri pentru cumpararea/vanzare de lucruri din SUA. Tot aici sunt sectiuni pe orase, poti chiar sa iti gasesti chirie, sa cumperi computere, sa gasesti mobila gratis etc.
Nu prea ma pricep la masini, dar la ce trebuie sa fii atent cand cumperi o masina de pe net:
  • marca
  • Anul de fabricatie a masinii;
  • cati kilometri/mile are la bord;
  • cand a fost facuta revizia ultima data;
  • daca are emission test trecut;
  • merg franele?
  • merge directia?
  • are ABS?
  • daca are "safety test" trecut;
  • cat mpg (miles per gallon) are? (consumul de benzina)
  • cand a fost schimbat uleiul ultima data;
  • cand a fost schimbat "timing-belt-ul " (nu stiu sa traduc exact, poate ma ajutati voi [=Cureaua de distributie- Mersi, Alex!])?
  • cutie manuala/automata (in SUA majoritatea masinilor au cutie automata)
  • merge aerul conditionat? ("AC" - air conditioning): poate voua nu va place, dar daca va ganditi sa revindeti masina, americanii se uita prima oara la asta!
  • are inchidere centralizata?
  • are centuri de siguranta/ perne de aer?
  • Culoarea masinii! (in virginia, pentru masinile vopsite in rosu, asigurarea era mai scumpa!)
  • starea uleiului/semnalizarea/faruri/stergatoare/conditia pneurilor/tipul pneurilor- iarna, vara
Poate mai veniti cu idei pe care sa le scriu. Ideea e ca trebuie sa fiti foarte atenti cand cumparati masina, ca poate nu stiti sa o reparati daca se strica. Nu stiti prea multe despre masini, luati un prieten care se pricepe atunci si o sa fiti castigati.
Sa evitati pe cei care va ofera sa faceti targul cu carte de credit/plati bancare. Sunt multi tzepari pe siteurile respective. Cel mai bine este sa platiti cash, caci probabil va veti lua o masina de maxim 4000 USD, caci pentru o vara de munca in state nu se merita mai mult pe masina.
Nu uitati, cu cat este mai tare masina, cu atat veti plati si asigurarea mai mult, asa ca atentie la ce cumparati,
Din ce am aflat cat am fost in state, masinile japoneze sunt de preferat altora: toyota e rege in America, deoarece are consum mic, nu se strica. Problema e cand trebuie sa o repari, ca gasesti piese foarte scump, si e mai complicat sa le repari.
Daca iti iei o masina americana, un Ford, un Chevrolet, o sa ai piese de schimb intotdeauna, dar nu sunt asa de rezistente ca si cele de fabricatie straina si nici nu au consumul asa de eficient.
O alta clasa superioara sunt masinile europene gen BMW si Mercedes, care sunt foarte bine privite in SUA, caci sunt eficiente, nu se strica, si, de ce nu, confera status proprietarului.
Dupa cautari indelungi, am gasit oferta masinii pe care am cumparat-o:
Chevrolet Malibu Sedan, 4 usi, 1998, inchidere centralizata, 2 airbaguri, casetofon si cd player, automatic, aer conditionat, usi electrice, scaun reglabil electric, spatiu mult in ea.
Masina perfecta de familie, dar la fel de buna si pt studentii romani :)
Problema la ea era ca avea 140mii mile, foarte mult pt ea, insa pretul era ffff mic, 1500 $.
De obicei fiti precauti la preturile mici, ca pot ascunde probleme la motor sau alte defectiuni ce nu aveti cum sa le ghiciti.
Daca stati bine cu banii, puteti cere de la DMV istoricul masinii, insa acesta costa cam 20-30 USD. Se merita daca aveti degand sa investiti multi bani in masina.
Cel mai important, cand mergeti sa vedeti masina, luati macar un prieten cu voi, ca nu se strica si o a doua parere. Masina mea a fost f ieftina, mai ales ca vanzatoarea era o studenta care urma sa se reintoarca in Europa, si avea de gand sa vinda masina.
Isi cumparase bilet de avion de intoarcere, si se grabea sa vinda masina.
I-am dat banii si am semnat talonul.
Talonul este o simpla foaie A4, eliberata de DMV, pe care scrie tipul masinii, datele tehnice, si proprietarul.
In caz de vanzare-cumparare, se scrie noul propietar pe talon, si talonul este dus a doua zi la DMV, sa se reprinteze unul nou.
Atat. Fara batai de cap. Un singur act sa vinzi/cumperi masina.
Cand primesti/dai banii, faci un proces verbal de mana. SIMPLU.

Pentru asigurarea masinii, iti recomand cu caldura GEICO. Ei mi-au dat pret fff bun pt perioada cand am fost in state. Daca esti student eminent, poti sa primesti si discount!
Asigurarea m-a costat pt 3 luni de zile 250 USD, iar cand am vandut masina inainte de expirarea asigurarii, am primit si o parte din bani inapoi (refund) de la ei. Firma serioasa!
O sa revin cu poze.

marți, 4 martie 2008

Job search- prezentare de firme Work and Travel in Timisoara

In perioada 5 - 6 martie 2008 (Miercuri si Joi), la Timisoara, la Iulius Mall, va avea loc targul Job Search, care va aduna principalii jucatori de pe piata Work and Travel. La standuri vor fi prezenti, printre altii Student Travel, RBE si Adira. Daca vreti sa salvati timp, mergeti la targ ca sa aflati cat mai multe detalii direct de la reprezentanti, sa aveti ocazia sa va decideti mai bine. Detalii aici.

luni, 3 martie 2008

Intalnire cu consulii SUA, prezentare program Work and Travel USA

Ambasada SUA doreste sa promoveze programul Work and Travel USA in randurile studentilor. Astfel, consulii ambasadei vor prezenta acest program:
  • IASI 29 februarie ora 12:00, Univ Ioan Cuza, Cladirea Universitatii B B1, Amfiteatrul Bernadette;
  • CLUJ NAPOCA - Joi 6 Martie, ora 12:00- Univ Babes Bolyai, in Aula Facultatii de Economie, Dna Heather Steil va sustine prezentarea.
  • TIMISOARA - Vineri 7 Martie, ora 12:00- Universitatea de Vest, Bdul Vasile Parvan Nr 4, Sala Aula Magna. Dna Georgeanna Murgatroyd va sustine prezentarea.
Studentii vor avea ocazia sa afle mai multe detalii si sa puna intrebari consulilor.

joi, 28 februarie 2008

Mancarea din SUA


Aminti-va cand erati copii. Ce frumos era sa deschizi oua Kinder si sa gasesti tot felul de jucarii inauntru. Eu personal le cumparam fara sa am vreun interes asupra ciocolatei care invelea jucaria, ci ma axam asupra surprizei. Probabil ca si cei care au inventat oul Kinder tot la asta se gandeau.
Cu mancarea americanilor, intotdeauna e o surpriza ce vei manca. Merele sunt frumoase, imbietoare, mari, rosii, pocnesc cand le musti... dar gustul... Bleahhhh. Perele, la fel. Portocalele, aidoma. Usturoiul nu mai ustura. Tai ceapa si nu iti curg lacrimile.
Pretul, sa nu mai zic. In supermarket, 1 pound (aprox jumatate de kg) de mere era 4 dolari.
Sper sa va tina buzunarele daca mergeti in SUA si sunteti vegetarieni.
Bine ca bananele sunt usor de adus din Ecuador, ca ele mai salveaza turma. Aproximativ 50 centi pound-ul, deci pretul e aproximativ ca in Romania.
La carne, puiul e rege. 8 pulpe congelate cu 3$! Sau poti sa iei un pui intreg, proaspat gatit cu 7 $!
Pestele e foarte scump, si daca nu e oceanic si e crescut in balta in America, e posibil sa aibe un gust mai ciudat. E bun, insa nu are acelasi gust.
Painea e tare ciudata si nu are gust ca si acasa. Painea ieftina este invelita in punga, o poti face acordeon daca o presezi, e dulceaga la gust si , uimitor, se strica foarte greu (banuiesc ca e greu sa se strice plasticul :D ) . Cel mai apropiat sortiment de paine care sa se asemene la gust este French Bread. Cam 2 dolari jumatate de kg (!). Asa ca Romani.... Treceti pe orez :)
Orezul e foarte ieftin, si e cat de cat natural.
Laptele se vinde la galon (aprox 3.78 litri) si de obicei se vinde fara grasime. Daca doriti cu grasime, costa putin mai mult.
Am impresia ca smantana naturala este scoasa din lapte si inlocuita cu alte grasimi, caci americanii sunt cam speriati de nivelul colesterolului in sange.
Laptele e uneori imbogatit cu vitamine, gen A si D, ca sa se asimileze mai bine si sa impusti doi iepuri dintr-un foc.
Am facut un test involuntar, si am lasat laptele sa se strice... Nu prea semana cu branza decat in linii mari.
Ouale sunt ieftine.
Daca vreti junk food, la McDonalds mananci de 8 $ de dai pe afara cartofii prajiti. Un video dragut despre acesta gasiti in seria Super Size Me.
Va recomand restaurantele cu specific asiatic , gen "All you can eat buffet" la care pt 10-15 $ poti sa mananci tot ce doresti. Acolo mancarea este delicioasa! Totul e sa nu intrebi bucatarul ce ai mancat :)
Daca vreti mancare traditionala de acasa, mergeti in comunitatile de Romani.
La Chicago, de exemplu, am avut ocazia sa gasesc alimentare ca si la noi in tara, cu produse importate din Romania. Am gasit bauturi romanesti, carnati ca si acasa si altele.
Americanii cred ca au fost dresati cu timpul sa manance plasticaraiele si aditivii. Se pare ca stomacul lor le digera. De aceea cred ca au si atatea alergii. Cand isi indoapa copiii cu mancare, poate parintii se gandesc ca "Kids who are fat, are harder to kidnap."
Oricum, inainte de a merge in America, iti sugerez sa mananci tot ce crezi ca iti va lipsi dincolo.
Tot mai bine e acasa!

marți, 19 februarie 2008

Ce firma sa alegi cand vrei sa mergi in State

Oare ce trebuie sa ai in calcul cand mergi cu o firma care promoveaza programe work and travel?
In primul rand, sa te interesezi la oamenii care au mai fost cu acea firma. De obicei, ei pot sa iti zica mai multe detalii despre ea.
Pe principiul ca nu tot ce zboara se mananca, nu pica de fraier! Intreaba cat mai multe intrebari inainte de a te decide cu ce firma mergi.
Personal, eu as alege firma care:
  1. Imi este recomandata de prieteni care au mai fost anii anteriori (si nu as tine prea mult cont de cei care merg de prima oara, ca nici ei nu stiu multe despre program)
  2. Imi va rezolva sa ajung la ambasada cand doresc eu, si nu imi va impune o data fixa la interviu
  3. Imi va asigura cel putin un targ de locuri de munca sau o posibilitate de gasire ulterioara a altor joburi;
  4. Daca tot merg la targul de locuri de munca, cunosc oferta de munca dinainte? Am un numar mare de angajatori din care pot sa aleg?
  5. Cat de sigure sunt joburile la care sunt trimis?
  6. Cat de veche este firma pe piata romaneasca?
  7. Daca vin cu prieteni, sa poata sa ne rezolve de un bilet de grup, si nu sa ne trimita la o alta agentie de turism?
  8. Daca am prieteni in alta zona a tarii, si ei se inscriu la aceeasi firma, dar la sedii diferite, pot sa merg in grup cu ei, la acelasi loc de munca?
  9. Care este relatia firmei cu ambasada SUA? (am auzit ca sunt firme pe piata care nu pot sa faca programari datorita "smecheriilor" pe care le-au facut)
  10. Personalul angajat la firma a mai fost in State? Macar ei sa poata sa imi spuna mai multe detalii si sa ma ajute cand am nevoie.
  11. Daca nu am bani, pot sa imi fac credit la banca prin intermediul firmei? Doar bancile nu se asociaza cu oricine si studiaza partenerii
  12. Organizeaza o sesiune de pregatire inainte de a merge in State, sa furnizeze toate informatiile de care ai nevoie inainte de a ajunge pe "taramul fagaduintei"?
  13. Au autocare pentru transport la aeroporturi?
  14. Care este sponsorul/sponsorii din SUA cu care colaboreaza firma respectiva?
  15. Pretul programului este rezonabil, dupa ce am facut un studiu de piata si am fost si la celelalte firme.
  16. Ofera discounturi pentru alte programe daca revin anii urmatori cu aceeasi firma?
  17. Raspund la mailuri in timp rezonabil?
  18. Cate sedii au in tara? Au cumva si sedii in strainatate?
  19. Ofera bonusuri daca aduc prieteni?
Primul an am fost cu Adira
Au fost ok, insa au avut urmatoarele minusuri, si de aceea in urmatorii ani am schimbat firma:
  • Ei nu mi-au oferit bilet de avion, si a trebuit sa imi caut singur prin agentii. Degeaba, ca daca nu iti rezerva ei loc dinainte, nu stii nici cu cine mergi, si nu reusesti sa faci rost de bilet de grup.
  • Asigurarea facuta de o firma de asigurare din Romania.... asa ca daca pateam ceva , Doamne fereste, in State... posibil sa fii primit banii destul de greu.
Dupa aceea, mi-am facut lista de prioritati de mai sus.
Astea au fost elementele pe care le-am luat in considerare atunci cand am ales doi ani consecutivi sa merg cu Student Travel. De la prietenii cu care am fost, am primit aceleasi aprobari. Intrebati inainte sa mergeti si apoi decideti-va. Intrebati, intrebati, intrebati. Ca sa nu puneti intrebarile dupa ce ajungeti in State, si sa aflati raspunsul pe cheltuiala voastra, desigur...

Cum sa suni acasa din USA

De obicei, sunatul este foarte usor din tara in SUA. Numerele in SUA au formatul 123-456-7890 si previxul e +1 sau 001. Informatii despre prefixurile pentru fiecare tara gasesti aici.
Asadar din Romania in SUA, o sa suni (001)-(123)-456-7890. Pentru cele mai simple solutii de sunat, cu RDS e chiar ieftin, tariful e foarte mic (0.08 €centi/minut).
Pentru sunat din SUA in Romania, eu de obicei cumparam cartele prepaid.
Majoritatea lor le cumparam din benzinarii sau magazine 7-eleven, sau supermarketuri gen Target.
Valoarea cea mai mica a unei cartele e 5 dolari si de obicei vorbeam intre 30- 50 minute.
La cartele, sa fiti atenti la:
- pretul cartelei;
- minutele de convorbire promise;
- comisioanele firmei;
- taxa de conectare;
- se iau taxe saptamanale/lunare pentru mentinerea PINului cartelei?
- pentru conectare, suni la un numar de telefon cu conectare netaxabila (gen 800-123-4567 sau 866- 123-4567) sau trebuie sa platesti conexiune locala?
- are numar de telefon pentru complaints(plangeri) in caz ca nu sunteti multumiti de servicii?

De obicei, cartele online am cumparat de la adresa www.alosmart.com . Pentru a putea cumpara online ai nevoie de cont bancar.
Daca aveti un abonament de telefon fix acasa (phone plan , cum il denumesc americanii), de obicei aveti foarte multe minute disponibile de consumat pe plan local. Daca sunati la un numar de conectare local, e posibil sa va taxeze o data compania de telefon pentru apelul local, si a doua oara cealalta companie pentru conectarea internationala.
Daca vreti sa sunati acasa de la un post public cu fise, folositi doar numere de conectare cu 1-800! ca altfel veti baga o tona de fise in aparat si va fi foarte scump :)
De multe ori e mai bine sa consumati cartela dintr-o data, caci daca vreti sa sunati ulterior, e posibil sa aveti mai putine minute decat ati sperat. Sunt tot felul de taxe pe care o sa le descoperiti ulterior, si o sa va enervati... De asta trebuie sa stiti cat mai bine engleza, sa puteti citi oferta cartelei.
Apropo, am uitat sa spun: in state, TVA-ul este diferit de Romania. Se numeste VAT(Value added tax) si variaza functie de stat: intre 5 si 10 %. Preturile se afiseaza in SUA de obicei fara TVA, cam ca si la magazin la METRO.

luni, 18 februarie 2008

Carnetul de sofer in America

Despre carnetul de sofer in SUA
In primul rand, daca o sa cumperi masina, ar trebui sa ai carnet de sofer (driver's license). In statul in care am stat eu (Virginia), carnetul de sofer B de Romania este valabil... doar 2 luni din momentul intrarii mele in SUA. Viza J1 pentru Work and Travel este valabila pentru romani doar 3 luni... asa ca riscam sa conduc ilegal masina in cea de-a 3-a luna. Asa ca am vrut sa imi fac carnet de conducere american.
In Chicago in schimb, datorita multor imigranti cred, legile sunt mai permisive, si permisul ti-l iei pe 5 ani.
Daca poti sa il obtii, atunci poti sa il folosesti linistit pe post de ID. Nu iti mai trebuie pasaportul cu tine sa il iei oriunde mergi, americanii sunt foarte incantati sa vada actele cu care ei sunt obisnuiti.
De obicei, autoritatea care emite permisul de conducere se numeste Department of Motor Vehicles, dar depinde de statul in care va aflati.
In SUA sunt tot felul de legi tampite. Inclusiv la condus. Datorita faptului ca americanii sunt tot timpul in miscare, tinerii de minim 14 ani (!!) pot conduce legal (depinde de stat). Oricum, daca ai sub 21 de ani, asigurarea este mai scumpa si sunt legi care de care mai ciudate:
  • nu poti conduce dupa 1 noaptea;
  • ai luat testul de sala, atunci poti conduce cu conditia sa fie langa tine un adult cu varsta mai mare de 21 de ani;
  • Daca transporti copii cu varsta mai mica de 7 ani si nu ai baby-seats pentru ei, iei amenda;
  • unele state iti impun ca persoana adulta care e langa tine in masina sa faca parte din familia ta.
Sunt 2 feluri de permis: Driver's licence si learner's permit. Ultimul se acorda celor care nu au toate drepturile sa detina permis de conducere.
NICIODATA sa nu consumati alcool si sa conduceti!! In USA, pentru acest fapt (DUI = Driving under the influence) luati bonusuri simpatice:
  • vi se suspenda carnetul de sofer;
  • luati amenda mare ( minim 1000 $);
  • Asigurarea automobilului creste vertiginos;
  • Faceti munca in folosul comunitatii;
  • Cazier, si de ce nu
  • Intrati la mititica, la racoare, sa urmati cursurile "facultatii" :)
Procedura de examinare e simpla pentru carnet: examen scris si practic. In Virginia, testul scris se da pe calculator pe monitoare touchscreen. In Illinois, testul se da pe hartie.
Cartea de legislatie se ofera GRATIS de catre DMV. Testul poti sa il dai in engleza, spaniola, chineza, koreeana, rusa si alte limbi. Romana inca nu.
Cartea se poate invata usor in 3-4 ore daca mai ai ceva cunostinte de conducere. Problema apare cand ai distante in Feet si nu metri, iar noua, europenilor ne este greu sa facem aceasta estimare.
Sfat: Daca ai de gand sa mergi in SUA, descarca din Romania brosura cu regulile de circulatie de la siteul DMV si invata-le! In the US, time is money! In Romania, Time is funny!
Nu sunt intrebari tricky ca si in Romania, e doar un singur raspuns corect.

Cerinte examen:
Inscrierea la examen costa intre 5 si 10 $. Pentru condus, tariful e la fel.Ca sa poti sa dai proba de condus trebuie sa ai sala trecuta si sa ai masina asigurata. Nu e neaparat sa fii tu proprietarul masinii.
Acte necesare:
Toate actele tale legale:
  • pasaport,
  • permis de munca ds 2019,
  • social security card,
  • formularul I-94 (este capsat pe pasaportul tau).
  • Dovada domiciliului (proof of address)
Pentru proof of address, cea mai simpla dovada pe care o poti face rost este extrasul de cont de la banca, cu adresa ta trecuta.
Alta posibilitate: aduci factura de la gaz, apa, curent, cu conditia sa fie pe numele tau. In Virginia e destul de complicat sa faci asta, mai ales ca e posibil ca sa nu fi tu cel care e trecut pe factura la casa.
Factura de telefon mobil NU este primita bine si nu poate servi ca dovada adresei.
Trick: Daca vreti sa mergeti in alt stat, va recomand Illinois sau Michigan. Acolo se obtine mult mai usor permisul. Dovada de adresa o obtineti simplu:
  1. anuntati un prieten care sta in Illinois/Michigan sa va treaca pe cutia lui postala;
  2. trimiteti o scrisoare din alt stat catre adresa prietenului vostru din Illinois/Michigan, dar la destinatar va treceti pe voi (expeditor puteti trece pe traian basescu :D )
  3. Ridicati scrisoarea de la prieten si o prezentati la DMV si spuneti ca asta e dovada voastra de adresa... O minciunica mica, insa americanii forteaza nota uneori cu actele si nu e statul cel liber care il promit.
Prima data cand am dat sala in Virginia, am picat testul. Daca il pici, ai drept sa il dai doar ziua urmatoare, si dupa ce achiti inca 5 dolari.
Testul era din 2 probe: 10 semne de circulatie si inca vreo 15 intrebari din legislatie. Am picat la un semn de circulatie, nu am stiut care e semnul "merge lanes" :)
Trebuie sa ai procentaj de minim 80 % la intrebarile de legislatie. Un prieten care a picat cu mine deodata a trecut de semne, insa a cazut la intrebarea: care e distanta minima la care ai voie sa parchezi fata de masina de pompieri in actiune?
Raspunsul corect era 500 feet :)

A doua oara am dat testul in Chicago.
Alta viata. Am invatat cartea, intrebarile la test se cunosc dinainte :) , sunt postate pe internet de catre cei care le-au facut poze cu telefonul. Oricum se poate lua pe bune foarte usor daca invatati 3-4 ore.
Proba scris costa 5 dolari, proba condus costa 5 dolari.
In tara nu aveam carnet, ci doar scoala absolvita.
In Romania, ca sa iau carnet, cu scoala cu tot m-a costat aproximativ 10 milioane, in america 10 Dolari.
Diferenta, tati!

Proba condus e foarte simpla. Prima data va intreaba de comenzi: semnalizeaza stanga, dreapta, aprinde farul, pozitiile, avariile. Cutia e automata la masini, asa ca si pentru femei e foarte usor sa conduca, si motorul nu va muri in intersectie sau in panta (no offense).
Cei care va evalueaza nu sunt politisti (!), ci angajati DMV. Nu va freaca nervii cu parcheaza pe interzis ca in Romania, ca apoi sa iti pici examenul. Nu te pune sa faci depasiri neregulamentare, nu te injura, nu te intimideaza, nu te streseaza cu cat de prost conduci.
Se comporta civilizat. Au fost surprinsi cand le-am zis de atitudinea politistilor din tara. Mi-au zis ca daca ei ar face cineva asa, cetatenii ar da in judecata statul pentru daune (!!!). Oare cand vom avea si noi asa ceva?
Condusul e foarte simplu, faci o tura, doua prin oras, faci o parcare cu spatele, trei jaloane si gata.
Astfel, am reusit sa imi iau carnetul in USA dupa 4 ore.
In Romania, in 4 ore nici macar dosarul nu poti sa il depui. Birocratie cretina.
Oare asa de greu o fi sa avem si noi standardul asta?
Am asteptat ca sa intru sa fiu servit cu numar de ordine. Daca din greseala nu ai toate actele la tine, primesti foaie de trecere in fata, si nu mai trebuie sa astepti inca o zi ca nu ai adus stiu-eu-ce-act-nemainchipuit la ofiter.
Oare cand in Romania? ....

joi, 14 februarie 2008

Profesori faini


Cand am mers prima oara in state in anul 2... Aveam o restanta....
No stress.
Cand am mers a doua oara in SUA... anul 3....aveam 4 restante....
No stress... se ia si cu ele.

Cand am fost a 3-a oara... Aveam 4 restante....
No stress. Iar am luat.

Am un prieten care anul trecut a luat viza cu 6 restante, fiind first timer (pentru prima oara in programul work and travel USA).

Dar... Acum trebuie sa imi iau restantele. Pacatele trecutului ma urmaresc :)
Tin sa ii multumesc unui profesor special care mi-a dat sfantul 5. Herr P, multa bucurie mi-ai facut, sa fii sanatos si iti urez sanatate multa si fericire exagerata!

Targuri de locuri de munca in SUA

Sesiunea e aproape gata! Se pare ca multe firme se pregatesc sa aduca studentii la targuri de locuri de munca pentru programul Work and Travel USA! Targurile au loc la Bucuresti (16 martie), Cluj Napoca (22 martie) si Iasi (25 martie).
Personal, am participat la aceste targuri de locuri de munca in 2006 si 2007 de la Bucuresti. Avantajul de care se bucura studentul cand vine la targ este ca poate sa intrebe angajatorul foarte multe detalii. Ce sa intrebi angajatorul la targ?
  • Sunt obligat să rămân până la sfârşit în acelaşi loc de cazare?
  • Trebuie să plătesc un security deposit (= garantie) pentru cazare? Dacă da, care e valoarea? Aceasta taxa o primesc sau nu înapoi la plecare?
  • Cum ajung de la locul de cazare la job?
  • Dacă nu mi se oferă cazare mi se oferă suport în găsirea unui loc unde să stau?
  • Cât sunt plătit pe oră?
  • Sunt orele de muncă flexibile?
  • Mi se dau ore suplimentare? Dacă da, cât sunt plătit pentru orele suplimentare?
  • Pot să găsesc un al doilea job în zonă?
  • Cum pot să ajung până la locul de muncă? Sunt aşteptat de cineva şi unde?
  • Trebuie să ajung într-o anumită zi a săptămânii?
  • Cum sunt plătit şi la cât timp primesc salariul?
  • Mi se oferă masă şi în ce condiţii?
  • Mi se cere uniformă şi ce ar trebui să aduc eu?
  • Care este data cea mai târzie la care pot să ajung în SUA
  • Care este data la care iti expira contractul de munca?
  • Care este sezonul cel mai ocupat pentru angajator?
  • Care este sezonul cel mai putin ocupat pentru angajator?
Tips & tricks:
  • La un job, ca si in imobiliare, cred ca cele mai importante 3 lucruri sunt: 1. locatia; 2. locatia; 3. locatia! Cunoasterea zonei este foarte importanta. Ca sa aflati mai multe despre o anumita zona, va recomand sa va instalati Google Earth sau sa folositi yahoo maps sau google maps. Aflati adresa completa a angajatorului si cautati-o pe google earth si selectati optiunile de afisare moteluri, hoteluri, magazine, restaurante, mall-uri. Daca gasiti multe businessuri in zona, atunci aveti mare probabilitate sa va gasiti cu usurinta al doilea job.
  • Unele joburi mai prost platite sunt de preferat celor platite mai bine datorita faptului ca puteti sa faceti foarte usor rost de al doilea job. De exemplu, companiile gen HMS Host ofera locuri de munca in plaza-uri. Acolo puteti usor sa va gasiti al doilea job la un loc apropiat de primul, si nu veti trebui sa pierdeti timp cu mutarea in alta locatie. Salvati si timp, si bani
  • Daca tot vreti sa lucrati doua joburi, incercati ca macar unul din ele sa va ofere mancare. E mult mai simplu sa mancati la locul de munca decat acasa, caci e posibil sa pierdeti foarte multa vreme cu munca, si cand ajungeti acasa numai chef de gatit sa nu aveti!
  • Angajatorii prefera candidati cu o atitudine buna fata de munca si vor dori sa angajeze pe cei care doresc sa invete si sa se perfectioneze!
  • Poate acasa in Romania va numarati printre putinii aceia care au totul de-a gata: parintii au o situatie financiara buna si ati fost crescuti in puf. Pentru voi, America va fi o lectie de viata importanta. Nu uitati ca toti oamenii foarte bogati ai Americii au inceput candva de jos si nu s-au dat la o parte de o munca pe care tu o consideri josnica, gen dat cu matura sau curatat chiuveta! Vei acumula foarte multa experienta de viata lucrand cu oamenii si vei putea sa iti organizezi afacerile pe viitor. America este o sansa extraordinara sa inveti in timp scurt ce si cum sa faci sa ai succes. Cand te vei intoarce in tara vei fi multumit de tine in primul rand, ca te-ai putut descurca intr-o tara straina fara ajutor din partea parintilor!
  • INTOTDEAUNA dupa ce primiti contract de la angajator, sa luati datele de contact de la el: adresa unde puteti sa ii scrieti, email, numar de telefon. Chiar daca iti iei job in martie, si tu mergi in iunie sau iulie in America, pastreaza legatura cu angajatorul, ca sa nu ai surprize pe cand ajungi acolo. Da-i macar un mail pe luna si da-i un update asupra situatiei tale: esti programat la viza, inveti engleza de zor, doresti sa inveti inca din tara obiceiurile lor etc
  • O discutie fata in fata cu angajatorul iti confera o mai mare siguranta asupra jobului, si este de preferat obtinerii unui contract doar prin telefon sau mail.
  • Tineti minte, in USA,
    Time is money!
    Angajatorii doresc sa fii eficient si eficace! Invatati, invatati, invatati.... Aici e cheia succesului!

miercuri, 13 februarie 2008

Webchat cu Ambasada SUA!

O veste imbucuratoare: Ambasada SUA doreste sa vorbeasca cu studentii romani care vor sa mearga cu programul Summer Work and Travel USA! Va fi un webmeeting online si studentii vor putea pune intrebari live consulilor! Data este Marti, 26 februarie, ora 15:30 ora Romaniei. Veti putea vorbi cu Dna Viceconsul Heather Steil si afla raspuns la intrebarile voastre! Trebuie sa fiti inregistrati inainte de a discuta cu dansa. Detalii aici.

ce este SEVIS

SEVIS = Student and Exchange Visitor Information System.
Prin intermediul SEVIS, studentii sunt monitorizati pe durata sederii lor in SUA.
Toti studentii care pleaca cu programul Work and Travel trebuie sa aiba platita aceasta taxa.

SEVIS este practic o baza de date in care participantii la programele gen work and travel sunt monitorizati. Prin acest sistem, intrarea in tara a persoanelor nelegitime (imigranti) este mult ingreunata. Darotita faptului ca baza de date este online, se pot afla informatii foarte rapid despre fiecare participant.
Datele care sunt inscrise in SEVIS sunt :

  • numele complet
  • adresa unde locuiesti
  • adresa unde lucrezi

Cand ajungi in SUA ai obligatia sa te inscrii in SEVIS. De obicei, firmele ofera mai multe moduri de inscriere in SEVIS: online, telefonic, sau scrisoare.

Taxa de inscriere in aceasta baza de date de 35$. Firmele serioase de Work and Travel din Romania includ aceasta taxa in programele lor.

Dupa ce pasesti pe teritoriul SUA ai 10 zile sa te inscrii in SEVIS. Daca dupa 20 zile nu esti inscris, este posibil ca sponsorul tau de viza sa iti retraga sustinerea si sa iti respinga viza.

Daca depasesti termenul stabilit de 20 de zile si nu ai declarat situatia in SEVIS, sponsorul poate chiar sa iti ceara o taxa de aproximativ 250 USD ca sa iti mentina viza! Asadar.... Nu uitati de inregistrare dupa ce intrati in SUA.

Orice modificare de angajator trebuie anuntata sponsorului de viza, si doar apoi, daca primesti confirmarea sa, poti sa schimbi jobul.

Atentie: sa nu te inregistrezi in SEVIS inainte de a intra in SUA pentru ca e posibil sa fii oprit la granita si sa nu mai poti sa intri in SUA!

marți, 12 februarie 2008

Oare cum o fi in Dubai

In America poti afla multe. Acolo vezi toate neamurile lumii adunate, iti faci prieteni chinezi, koreeni, japonezi, pakistanezi, bulgari, polonezi, rusi si hispanici garla. Dintre toate natiile de acolo, cel mai mult m-au impresionat un popor de la care nu credeam sa ma inteleg bine. Cu arabii. Asta e o lectie importanta: in SUA iti poti selecta prietenii. Si o sa te miri cine te ajuta la rau si de la cine te astepti mai putin, sa te lase la greu. O vara pe dincolo merita sa iti faci noi prieteni. Si sa ii mai triezi pe cei actuali. Arabii sunt foarte deschisi la minte si imi place ca fac ce fac, dar ajung in fata. Cred ca noi, de la prea mult televizor, am ajuns sa credem ca ei sunt un popor de barbari. De ce am uitat oare ca cifrele arabe de la ei se trag? Cand ei aveau universitate, noi nici rascoala nu stiam sa facem. Nici nu ma mir ca Dubai-ul este o oaza pentru suflet, minte si ochi. Si probabil gaura in buzunar, dar asta inseamna turism :)

marți, 22 ianuarie 2008

Tara unde sunt covrigi cu caini in coada. USA


America.... tara unde sunt covrigi cu caini in coada :)
Radical diferit de Romania, in USA se lucreaza. Dar se lucreaza ... si se lucreaza intr-un ritm infernal. Depinde cat te tin puterile. Si ce vrei sa devii. Conteaza sa ai o sansa. Sansa pentru mine s-a numit Work and Travel. 3 veri la randul am avut ocazia sa experimentez acest drum.
Pe scurt, ce este acest program:
Reprezinta o oportunitate pentru studenti sa se lucreze in Statele Unite ale Americii in vacanta de vara. Perioada de lucru este de 3 luni plus o luna dedicata calatoriei. Sistemul merge de minune in tari ca Bulgaria, unde sesiunea de vara se incheie in mai si scoala incepe prin octombrie. Asadar ei pot sa stea mai mult ca si noi, romanii, si sa faca mai multi bani. La noi, de obicei scoala se termina pe la sfarsitul lui iunie, asa ca noi avem perioada mai putina ca sa ne afirmam.
Care sunt conditiile de participare?
  • Sa fii student la o facultate de zi, acreditata de Ministerul Educatiei Nationale;
  • Sa stii engleza;
  • Sa iti doresti sa lucrezi si sa calatoresti intr-o tara straina;
  • sa ai intre 18 si 30 de ani.
Cei care sunt in anul 1 de facultate trebuie sa aiba media pe primul semestru minim 8.
Cei care sunt studenti in ultimul an de facultate, trebuie sa isi pregateasca un discurs frumos catre consul in care sa ii explice cum crede dansul ca va face scoala dupa ce se va intoarce in tara. Adica ce master va face, ce materii, ce coordonator..... Simplu, fata de anii trecuti, cand se cerea adeverinta de inscriere la master si studentii nu puteau sa faca rost de ea doar pe sub mana... ca doar daca nu ai diploma, cine te inscrie pe tine la master?

Ca sa poti sa mergi in SUA, trebuie sa faci rost de actele urmatoare:
  • permis de munca DS 2019 (vine din USA prin intermediul unei firme din Romania)
  • chitanta Sevis (la fel)
  • Oferta de munca de la un angajator american
  • Asigurare medicala
  • bilet avion
Pare simplu. Si este simplu. Doar sa VREI.

marți, 15 ianuarie 2008

Cuvant inainte

Primul meu blog... si prima schita. Vreau sa va vorbesc despre viata in America traita in studentie, si sa dau sfaturi celor care doresc sa urmeze acelasi drum. Sper sa va pot fi de ajutor. Va urez bun venit pe blogul meu si imi doresc ca sfaturile mele sa va fie de folos! Va multumesc