miercuri, 26 martie 2008

Ce este diferit de anii trecuti la programul Work and Travel

Diferentele de baza sunt:
  • - Studentii care sunt anul 1, trebuie sa aiba minim media 8 pe primul semestru. Anul trecut era media 9, asa ca anul acesta le va fi mai usor sa ia viza.
  • Studentii la master nu intra in regula anului 1 mentionata anterior. Ei trebuie sa se prezinte cu intreaga situatie scolara, inclusiv din anii anteriori de facultate.
  • Daca ai mai fost in State, trebuie sa prezinti dovada ca te-ai intors la timp. Anul trecut nu s-au mai pus stampile in pasaport la intrarea in tara, doar la cei care au cerut asa ceva. Asa ca dovada poate fi: cotorul biletului de avion, eticheta ce ati avut-o lipita de bagaj de catre compania de transport aerioan sau stampila pe pasaport.
  • Cei care sunt in ultimul an de studii, ar fi foarte indicat sa faceti rost de adeverinte inscriere/preinscriere la master. Orice credeti ca va va ajuta sa dovediti ca va intoarceti poate fi folosit ca act ajutator la ambasada. Chiar si o oferta de angajare in Romania dupa ce va intoarceti din SUA va poate aduce un bonus.

marți, 18 martie 2008

Cum sa iti alegi un job

Oare ce trebuie sa faci sa iti gasesti job pentru America?
Prima recomandare pe care o fac celor care merg pentru prima oara in America este sa mearga sa se intalneasca cu angajatorii. O intalnire fata in fata cu angajatorul previne unele probleme care pot sa apara...
Printre tepele care s-au dat cu programul work and travel cele mai multe s-au numarat cu overcrowdingul. Ce inseamna overcrowding?
O sa va explic.
O firma din America are nevoie de 10 angajati pe vara. Solicita ajutor unei firme de intermediat forta de munca sa o ajute. Firma aceasta (partenerul din SUA) cauta prin fortele proprii cei 10 angajati, ii scaneaza ca profilul viitorilor angajati sa fie cat mai bun pentru jobul din SUA si uite asa, si angajatorul, si angajatii au de castigat.
Ca firma de intermediat in Romania, ma gandesc ca ele se gandesc ca isi fac un plan: nu o sa pun 10 oameni pe jobul respectiv, ci 11 sau 12, caci e posibil ca 1-2 din studenti sa pice interviul la ambasada, si astfel sa nu fie probleme. Overcrowding-ul se simte cand sunt 15 sau 20 de oameni pe 10 locuri.

Atata timp cat sponsorul din America controleaza numarul de studenti maxim care pot sa lucreze la acel loc de munca, totul este ok.
Oare cum poate un sponsor sa controleze acest numar? Simplu. Face targuri de locuri de munca si cheama angajatorii direct din SUA sa discute cu studentii!
Locurile de munca sunt controlate de sponsor, si firmele din Romania nu pot face overcrowding.
Atentie, studenti. Principala intrebare ce trebuie sa v-o adresati este atunci cand o firma va da un contract in fata fara ca voi sa fi vazut angajatorul este: in ce masura pot fi asigurat ca angajatorul respectiv chiar exista, stie de mine, si jobul este sigur?

Am auzit nenumarate cazuri in care anumite firme din Timisoara au facut bani ff multi vanzand joburi false angajatorilor.

Ce concluzie sa trageti din asta: daca nu sunteti siguri de jobul vostru, SUNATI ANGAJATORUL!
Daca nu dati de angajator, macar incercati sa gasiti pe cineva care a mai fost in SUA la acel angajator si cereti referinte. Planificarea e cheia succesului in acest program work and travel.


Asadar! Participati la targul de locuri de munca si vorbiti direct cu angajatorul!!!!
Sponsorul CIEE (cel mai mare sponsor american pe programe work and travel) organizeaza inca un targ de locuri de munca saptamana aceasta la Cluj Napoca sambata 22 martie si la Iasi, marti 25 martie. Informatii mai multe puteti gasi aici. Printre firmele participante e si Gts si Student Travel.
Mergeti la targul de locuri de munca si discutati cu angajatorii... Aflati direct de la ei ce inseamna acel job... Intalnirea fata-in-fata cu angajatorul e foarte complicat de realizat in Romania. Aveti ocazia unica sa ii intalniti. Nu pierdeti sansa.

PS: Probabil cei de la firmele de work and travel, va rog fara razbunari personale sau comentarii injuroase. Vorbiti intai cu clientii nemultumiti, rezolvati problemele cu ei, asigurati-le un job sigur si nu ii trimiteti sa lucreze ca in trecut "negrii pe plantatie". Stiti vorba cu "ulciorul nu merge de multe ori la fantana". Anul urmator va vor alege tot pe voi daca faceti treaba buna. Mi-as dori ca toate firmele sa isi ridice standarul calitatii si sa faca treaba buna. Tineti minte, viitorul multor studenti se afla in bratele voastre. Ajutati-i sa devina ceea ce isi doresc, si sa isi indeplineasca visurile.

miercuri, 5 martie 2008

Cum sa cumperi masina in USA

O sa va vorbesc despre cum mi-am cumparat masina in SUA. In Romania nu am masina. In America, in anul 2007 mi-am cumparat prima mea masina. Modalitatile de a cumpara o masina sunt diverse, cele mai utilizate sunt cele ale intelegerii directe (cunosti cumparatorul), prin dealer, sau cu ajutorul internetului.
S-a facut mai demult o statistica, si oamenii au fost intrebati sa clasifice, dupa parerea lor, onestitatea meseriilor. Poate surprinzator, insa pe primul loc nu au fost politicienii, nu avocatii, ci vanzatorii de masini.
Intr-adevar, am avut ocazia sa discut cu niste vanzatori de masini in SUA, si sunt foarte buni. Te plimba si iti povestesc ce vrei sa auzi pana semnezi pentru masina.
Vanzatorii de masini iti pot vinde masini lovite, reconditionate, iar tu sa crezi ca de fapt sunt noi.
Exista o lege in America ce protejeaza cumparatorul de "fente" ale vanzatorilor de masini, iar legea se numeste "lemon law". Practic, ai o garantie a masinii in momentul in care o cumperi de la un dealer. Din cate am observat, cel mai simplu este pentru un dealer sa adauge un "sell as is" (adica vinde masina exact in starea cum e), iar cumparatorul nu poate ridica pretentii daca a acceptat masina asa cum e.
In fine, sa revin la masina. Cred ca cel mai bun loc in care poti sa iti gasesti masina este www.craigslist.org
Acesta este unul din cele mai cunoscute portaluri pentru cumpararea/vanzare de lucruri din SUA. Tot aici sunt sectiuni pe orase, poti chiar sa iti gasesti chirie, sa cumperi computere, sa gasesti mobila gratis etc.
Nu prea ma pricep la masini, dar la ce trebuie sa fii atent cand cumperi o masina de pe net:
  • marca
  • Anul de fabricatie a masinii;
  • cati kilometri/mile are la bord;
  • cand a fost facuta revizia ultima data;
  • daca are emission test trecut;
  • merg franele?
  • merge directia?
  • are ABS?
  • daca are "safety test" trecut;
  • cat mpg (miles per gallon) are? (consumul de benzina)
  • cand a fost schimbat uleiul ultima data;
  • cand a fost schimbat "timing-belt-ul " (nu stiu sa traduc exact, poate ma ajutati voi [=Cureaua de distributie- Mersi, Alex!])?
  • cutie manuala/automata (in SUA majoritatea masinilor au cutie automata)
  • merge aerul conditionat? ("AC" - air conditioning): poate voua nu va place, dar daca va ganditi sa revindeti masina, americanii se uita prima oara la asta!
  • are inchidere centralizata?
  • are centuri de siguranta/ perne de aer?
  • Culoarea masinii! (in virginia, pentru masinile vopsite in rosu, asigurarea era mai scumpa!)
  • starea uleiului/semnalizarea/faruri/stergatoare/conditia pneurilor/tipul pneurilor- iarna, vara
Poate mai veniti cu idei pe care sa le scriu. Ideea e ca trebuie sa fiti foarte atenti cand cumparati masina, ca poate nu stiti sa o reparati daca se strica. Nu stiti prea multe despre masini, luati un prieten care se pricepe atunci si o sa fiti castigati.
Sa evitati pe cei care va ofera sa faceti targul cu carte de credit/plati bancare. Sunt multi tzepari pe siteurile respective. Cel mai bine este sa platiti cash, caci probabil va veti lua o masina de maxim 4000 USD, caci pentru o vara de munca in state nu se merita mai mult pe masina.
Nu uitati, cu cat este mai tare masina, cu atat veti plati si asigurarea mai mult, asa ca atentie la ce cumparati,
Din ce am aflat cat am fost in state, masinile japoneze sunt de preferat altora: toyota e rege in America, deoarece are consum mic, nu se strica. Problema e cand trebuie sa o repari, ca gasesti piese foarte scump, si e mai complicat sa le repari.
Daca iti iei o masina americana, un Ford, un Chevrolet, o sa ai piese de schimb intotdeauna, dar nu sunt asa de rezistente ca si cele de fabricatie straina si nici nu au consumul asa de eficient.
O alta clasa superioara sunt masinile europene gen BMW si Mercedes, care sunt foarte bine privite in SUA, caci sunt eficiente, nu se strica, si, de ce nu, confera status proprietarului.
Dupa cautari indelungi, am gasit oferta masinii pe care am cumparat-o:
Chevrolet Malibu Sedan, 4 usi, 1998, inchidere centralizata, 2 airbaguri, casetofon si cd player, automatic, aer conditionat, usi electrice, scaun reglabil electric, spatiu mult in ea.
Masina perfecta de familie, dar la fel de buna si pt studentii romani :)
Problema la ea era ca avea 140mii mile, foarte mult pt ea, insa pretul era ffff mic, 1500 $.
De obicei fiti precauti la preturile mici, ca pot ascunde probleme la motor sau alte defectiuni ce nu aveti cum sa le ghiciti.
Daca stati bine cu banii, puteti cere de la DMV istoricul masinii, insa acesta costa cam 20-30 USD. Se merita daca aveti degand sa investiti multi bani in masina.
Cel mai important, cand mergeti sa vedeti masina, luati macar un prieten cu voi, ca nu se strica si o a doua parere. Masina mea a fost f ieftina, mai ales ca vanzatoarea era o studenta care urma sa se reintoarca in Europa, si avea de gand sa vinda masina.
Isi cumparase bilet de avion de intoarcere, si se grabea sa vinda masina.
I-am dat banii si am semnat talonul.
Talonul este o simpla foaie A4, eliberata de DMV, pe care scrie tipul masinii, datele tehnice, si proprietarul.
In caz de vanzare-cumparare, se scrie noul propietar pe talon, si talonul este dus a doua zi la DMV, sa se reprinteze unul nou.
Atat. Fara batai de cap. Un singur act sa vinzi/cumperi masina.
Cand primesti/dai banii, faci un proces verbal de mana. SIMPLU.

Pentru asigurarea masinii, iti recomand cu caldura GEICO. Ei mi-au dat pret fff bun pt perioada cand am fost in state. Daca esti student eminent, poti sa primesti si discount!
Asigurarea m-a costat pt 3 luni de zile 250 USD, iar cand am vandut masina inainte de expirarea asigurarii, am primit si o parte din bani inapoi (refund) de la ei. Firma serioasa!
O sa revin cu poze.

marți, 4 martie 2008

Job search- prezentare de firme Work and Travel in Timisoara

In perioada 5 - 6 martie 2008 (Miercuri si Joi), la Timisoara, la Iulius Mall, va avea loc targul Job Search, care va aduna principalii jucatori de pe piata Work and Travel. La standuri vor fi prezenti, printre altii Student Travel, RBE si Adira. Daca vreti sa salvati timp, mergeti la targ ca sa aflati cat mai multe detalii direct de la reprezentanti, sa aveti ocazia sa va decideti mai bine. Detalii aici.

luni, 3 martie 2008

Intalnire cu consulii SUA, prezentare program Work and Travel USA

Ambasada SUA doreste sa promoveze programul Work and Travel USA in randurile studentilor. Astfel, consulii ambasadei vor prezenta acest program:
  • IASI 29 februarie ora 12:00, Univ Ioan Cuza, Cladirea Universitatii B B1, Amfiteatrul Bernadette;
  • CLUJ NAPOCA - Joi 6 Martie, ora 12:00- Univ Babes Bolyai, in Aula Facultatii de Economie, Dna Heather Steil va sustine prezentarea.
  • TIMISOARA - Vineri 7 Martie, ora 12:00- Universitatea de Vest, Bdul Vasile Parvan Nr 4, Sala Aula Magna. Dna Georgeanna Murgatroyd va sustine prezentarea.
Studentii vor avea ocazia sa afle mai multe detalii si sa puna intrebari consulilor.