luni, 17 octombrie 2011

De ce sa nu ramai in SUA

Dragi cititori,

Imi pare rau ca nu am mai scris de mult pe blog.

Vroiam de mult sa va scriu despre un subiect destul de delicat in Romania.
Sunt multi studenti care merg la facultate, ajung prin anul 2, 3 si se decid sa plece in America. Dupa ce ajung acolo, isi dau seama ca banii se pot castiga mai usor decat in tara. Si impinsi de elan, nu se mai reintorc in acasa.
Ce lasa acasa:
  • familie
  • scoala
  • prieteni
  • altele
Ce cred sa castige:
  • "libertate"
  • posibilitate de castig de bani
  • respect
Personal, sunt clar impotriva ramasului peste hotare. Si o sa incerc sa argumentez:
  1. Familia nu o mai poti reface. Sa lasi mama, tata, frati, surori, pe care sa nu ii vezi cel putin 5 ani de zile e un risc considerabil. O mica parte din cei care raman in SUA apuca sa obtina acte. Este un proces greoi, care necesita timp, bani si nervi. Ganditi-va ca poate se imbolnaveste cineva drag voua, si nu aveti cum sa va intoarceti sa il vedeti, deoarece SUA zice: daca pleci, nu te mai intorci.
  2. Problemele cu actele. Daca nu vrei sa fii ca frunza-n vant, ai cam doar 2 optiuni: ori te insori, ori te inscrii la alta facultate in SUA. a) Insuratul pe interes e o ruleta ruseasca de-a dreptul cu multe gloante in butoias. Imagineaza-ti ca baiat ca trebuie sa te insori cu o persoana mai in varsta ca tine, cu care nu ai nimic in comun, trebuie sa imparti acelasi acoperis/pat, si probabil ca trebuie sa ii si platesti pt asta. Dubioasa afacere. Daca intri la facultate, mai mult ca sigur o sa te coste. Doar daca esti cel mai bun dintre cei mai buni o sa obtii bursa; poti sa primesti bursa si tot sa trebuiasca sa platesti. Odata cu facultatea, o sa primesti probabil formularul I-20 ca sa poti lucra, dar multe facultati mentioneaza pe foaia respectiva ca nu poti lucra mai mult de 20 de ore pe saptamana. Cum e sa faci o scoala de 20.000 $/an, iar tu sa poti lucra doar 20 de ore pe saptamana, si trebuie totodata sa te intretii, sa mananci, sa platesti taxe etc?
  3. Motive financiare serioase. Din problema exprimata anterior rezulta ca orice cale alegi, va trebui sa platesti. Un lucru e sigur: banca castiga! Sigur va trebui sa te imprumuti de la banca ca sa iti permiti anumite lucruri. Vreau sa subliniez ca versiunea Work and Travel SUA este o varianta "Demo" a vietii in SUA.
  4. Motive de sanatate. Multe sunt bune pana cand ajungi pe mana doctorilor. Serviciile medicale sunt extrem de scumpe, chiar si pentru cei bogati. Daca pentru o banala vizita la doctor la care sunteti deja asigurati trebuie sa platiti co-payment de minim 50 USD, nu vreau sa va faceti iluzii ca pentru o operatie lucrurile vor sta diferit. Veti plati minim 10% din totalul ei.
  5. Timpul prinde o alta dimensiune. In SUA am simtit pe pielea mea "Time is money". Graba asta nelalocul ei te poate aduce la disperare. Poate ca pe 3 luni de zile poti sa ai 2 joburi, dar daca faci asta pt cativa ani de zile, poti sa te imbolnavesti ba de cap, ba de altceva. Munca este importanta, dar nu in asemenea hal incat sa te instrainezi de tine insuti.
  6. Saracie La fel ca oriunde in lume, puteti ramane fara loc de munca in SUA. Din cate imi aduc aminte, saracia acolo este saracie lucie. In Romania, mai vezi un cersetor, ii mai dai un ban. In SUA nu prea exista bani cash.
  7. Mancarea . Foarte putine produse din SUA s-ar putea incadra la ceea ce numim noi europenii mancare. Plasticul e la mare cautare!
  8. Etica: Suntem romani, nu americani. Acum o suta de ani se murea pentru o palma de pamant. Acum il vindem ca sa plecam de tot in tara nustiucui.
  9. Viitorul familiei tale. Daca veti avea copii, cum veti putea sa ii cresteti cand lipsiti 16 ore de acasa la cele 2 joburi? Am vazut cazuri de copii din familii bogate, care au bani, dar din lipsa afectiunii parentale, se instraineaza. Si ajung sa isi petreaca tineretile in droguri, alcool si alte moravuri usoare. Iar apoi, parintii se chinuie sa plateasca cu banii recuperarea lor.
Cu ce te poti alege in SUA?
  1. Libertinaj ( si nu libertate)
  2. Posibilitate castig bani
  3. Posibilitate educatie universitara mai buna
  4. Altele
Sunt multi care s-au aciuiat in SUA si nu au castigat niciodata banii vazuti in filmele din Hollywood.
Subliniez asupra faptului ca la avantajele SUA se refera la posibilitate, si nu la certitudine.
In schimb, ceea ce lasati in tara e certitudine.
Putem spune ca financiar, Romania nu se ridica la posibilitatile din SUA.
Dar si ce avantaje lasati in tara nu le veti mai putea recupera niciodata.
Si poate ca fericirea voastra v-o claditi pe nefericirea altora.
Puneti voi singuri in balanta si judecati.

2 comentarii:

Adrian spunea...

Modul de viata din state nu se compara cu cel din tara noastra. Pentru asta cred ca pleaca majoritatea, nu ca sa devina miliardari.

WorkandTravel cu Dan spunea...

Daca prin mod de viata intelegi perspective financiare, iti dau dreptate.
Cu ce sunt de acord: sa mergi sa faci un ban si sa te intorci. Nu ma refer ca o sa devii miliardar.
Cu ce nu sunt de acord: sa mergi si sa nu mai vrei sa te intorci.