joi, 28 februarie 2008

Mancarea din SUA


Aminti-va cand erati copii. Ce frumos era sa deschizi oua Kinder si sa gasesti tot felul de jucarii inauntru. Eu personal le cumparam fara sa am vreun interes asupra ciocolatei care invelea jucaria, ci ma axam asupra surprizei. Probabil ca si cei care au inventat oul Kinder tot la asta se gandeau.
Cu mancarea americanilor, intotdeauna e o surpriza ce vei manca. Merele sunt frumoase, imbietoare, mari, rosii, pocnesc cand le musti... dar gustul... Bleahhhh. Perele, la fel. Portocalele, aidoma. Usturoiul nu mai ustura. Tai ceapa si nu iti curg lacrimile.
Pretul, sa nu mai zic. In supermarket, 1 pound (aprox jumatate de kg) de mere era 4 dolari.
Sper sa va tina buzunarele daca mergeti in SUA si sunteti vegetarieni.
Bine ca bananele sunt usor de adus din Ecuador, ca ele mai salveaza turma. Aproximativ 50 centi pound-ul, deci pretul e aproximativ ca in Romania.
La carne, puiul e rege. 8 pulpe congelate cu 3$! Sau poti sa iei un pui intreg, proaspat gatit cu 7 $!
Pestele e foarte scump, si daca nu e oceanic si e crescut in balta in America, e posibil sa aibe un gust mai ciudat. E bun, insa nu are acelasi gust.
Painea e tare ciudata si nu are gust ca si acasa. Painea ieftina este invelita in punga, o poti face acordeon daca o presezi, e dulceaga la gust si , uimitor, se strica foarte greu (banuiesc ca e greu sa se strice plasticul :D ) . Cel mai apropiat sortiment de paine care sa se asemene la gust este French Bread. Cam 2 dolari jumatate de kg (!). Asa ca Romani.... Treceti pe orez :)
Orezul e foarte ieftin, si e cat de cat natural.
Laptele se vinde la galon (aprox 3.78 litri) si de obicei se vinde fara grasime. Daca doriti cu grasime, costa putin mai mult.
Am impresia ca smantana naturala este scoasa din lapte si inlocuita cu alte grasimi, caci americanii sunt cam speriati de nivelul colesterolului in sange.
Laptele e uneori imbogatit cu vitamine, gen A si D, ca sa se asimileze mai bine si sa impusti doi iepuri dintr-un foc.
Am facut un test involuntar, si am lasat laptele sa se strice... Nu prea semana cu branza decat in linii mari.
Ouale sunt ieftine.
Daca vreti junk food, la McDonalds mananci de 8 $ de dai pe afara cartofii prajiti. Un video dragut despre acesta gasiti in seria Super Size Me.
Va recomand restaurantele cu specific asiatic , gen "All you can eat buffet" la care pt 10-15 $ poti sa mananci tot ce doresti. Acolo mancarea este delicioasa! Totul e sa nu intrebi bucatarul ce ai mancat :)
Daca vreti mancare traditionala de acasa, mergeti in comunitatile de Romani.
La Chicago, de exemplu, am avut ocazia sa gasesc alimentare ca si la noi in tara, cu produse importate din Romania. Am gasit bauturi romanesti, carnati ca si acasa si altele.
Americanii cred ca au fost dresati cu timpul sa manance plasticaraiele si aditivii. Se pare ca stomacul lor le digera. De aceea cred ca au si atatea alergii. Cand isi indoapa copiii cu mancare, poate parintii se gandesc ca "Kids who are fat, are harder to kidnap."
Oricum, inainte de a merge in America, iti sugerez sa mananci tot ce crezi ca iti va lipsi dincolo.
Tot mai bine e acasa!

Niciun comentariu: