luni, 18 februarie 2008

Carnetul de sofer in America

Despre carnetul de sofer in SUA
In primul rand, daca o sa cumperi masina, ar trebui sa ai carnet de sofer (driver's license). In statul in care am stat eu (Virginia), carnetul de sofer B de Romania este valabil... doar 2 luni din momentul intrarii mele in SUA. Viza J1 pentru Work and Travel este valabila pentru romani doar 3 luni... asa ca riscam sa conduc ilegal masina in cea de-a 3-a luna. Asa ca am vrut sa imi fac carnet de conducere american.
In Chicago in schimb, datorita multor imigranti cred, legile sunt mai permisive, si permisul ti-l iei pe 5 ani.
Daca poti sa il obtii, atunci poti sa il folosesti linistit pe post de ID. Nu iti mai trebuie pasaportul cu tine sa il iei oriunde mergi, americanii sunt foarte incantati sa vada actele cu care ei sunt obisnuiti.
De obicei, autoritatea care emite permisul de conducere se numeste Department of Motor Vehicles, dar depinde de statul in care va aflati.
In SUA sunt tot felul de legi tampite. Inclusiv la condus. Datorita faptului ca americanii sunt tot timpul in miscare, tinerii de minim 14 ani (!!) pot conduce legal (depinde de stat). Oricum, daca ai sub 21 de ani, asigurarea este mai scumpa si sunt legi care de care mai ciudate:
  • nu poti conduce dupa 1 noaptea;
  • ai luat testul de sala, atunci poti conduce cu conditia sa fie langa tine un adult cu varsta mai mare de 21 de ani;
  • Daca transporti copii cu varsta mai mica de 7 ani si nu ai baby-seats pentru ei, iei amenda;
  • unele state iti impun ca persoana adulta care e langa tine in masina sa faca parte din familia ta.
Sunt 2 feluri de permis: Driver's licence si learner's permit. Ultimul se acorda celor care nu au toate drepturile sa detina permis de conducere.
NICIODATA sa nu consumati alcool si sa conduceti!! In USA, pentru acest fapt (DUI = Driving under the influence) luati bonusuri simpatice:
  • vi se suspenda carnetul de sofer;
  • luati amenda mare ( minim 1000 $);
  • Asigurarea automobilului creste vertiginos;
  • Faceti munca in folosul comunitatii;
  • Cazier, si de ce nu
  • Intrati la mititica, la racoare, sa urmati cursurile "facultatii" :)
Procedura de examinare e simpla pentru carnet: examen scris si practic. In Virginia, testul scris se da pe calculator pe monitoare touchscreen. In Illinois, testul se da pe hartie.
Cartea de legislatie se ofera GRATIS de catre DMV. Testul poti sa il dai in engleza, spaniola, chineza, koreeana, rusa si alte limbi. Romana inca nu.
Cartea se poate invata usor in 3-4 ore daca mai ai ceva cunostinte de conducere. Problema apare cand ai distante in Feet si nu metri, iar noua, europenilor ne este greu sa facem aceasta estimare.
Sfat: Daca ai de gand sa mergi in SUA, descarca din Romania brosura cu regulile de circulatie de la siteul DMV si invata-le! In the US, time is money! In Romania, Time is funny!
Nu sunt intrebari tricky ca si in Romania, e doar un singur raspuns corect.

Cerinte examen:
Inscrierea la examen costa intre 5 si 10 $. Pentru condus, tariful e la fel.Ca sa poti sa dai proba de condus trebuie sa ai sala trecuta si sa ai masina asigurata. Nu e neaparat sa fii tu proprietarul masinii.
Acte necesare:
Toate actele tale legale:
  • pasaport,
  • permis de munca ds 2019,
  • social security card,
  • formularul I-94 (este capsat pe pasaportul tau).
  • Dovada domiciliului (proof of address)
Pentru proof of address, cea mai simpla dovada pe care o poti face rost este extrasul de cont de la banca, cu adresa ta trecuta.
Alta posibilitate: aduci factura de la gaz, apa, curent, cu conditia sa fie pe numele tau. In Virginia e destul de complicat sa faci asta, mai ales ca e posibil ca sa nu fi tu cel care e trecut pe factura la casa.
Factura de telefon mobil NU este primita bine si nu poate servi ca dovada adresei.
Trick: Daca vreti sa mergeti in alt stat, va recomand Illinois sau Michigan. Acolo se obtine mult mai usor permisul. Dovada de adresa o obtineti simplu:
  1. anuntati un prieten care sta in Illinois/Michigan sa va treaca pe cutia lui postala;
  2. trimiteti o scrisoare din alt stat catre adresa prietenului vostru din Illinois/Michigan, dar la destinatar va treceti pe voi (expeditor puteti trece pe traian basescu :D )
  3. Ridicati scrisoarea de la prieten si o prezentati la DMV si spuneti ca asta e dovada voastra de adresa... O minciunica mica, insa americanii forteaza nota uneori cu actele si nu e statul cel liber care il promit.
Prima data cand am dat sala in Virginia, am picat testul. Daca il pici, ai drept sa il dai doar ziua urmatoare, si dupa ce achiti inca 5 dolari.
Testul era din 2 probe: 10 semne de circulatie si inca vreo 15 intrebari din legislatie. Am picat la un semn de circulatie, nu am stiut care e semnul "merge lanes" :)
Trebuie sa ai procentaj de minim 80 % la intrebarile de legislatie. Un prieten care a picat cu mine deodata a trecut de semne, insa a cazut la intrebarea: care e distanta minima la care ai voie sa parchezi fata de masina de pompieri in actiune?
Raspunsul corect era 500 feet :)

A doua oara am dat testul in Chicago.
Alta viata. Am invatat cartea, intrebarile la test se cunosc dinainte :) , sunt postate pe internet de catre cei care le-au facut poze cu telefonul. Oricum se poate lua pe bune foarte usor daca invatati 3-4 ore.
Proba scris costa 5 dolari, proba condus costa 5 dolari.
In tara nu aveam carnet, ci doar scoala absolvita.
In Romania, ca sa iau carnet, cu scoala cu tot m-a costat aproximativ 10 milioane, in america 10 Dolari.
Diferenta, tati!

Proba condus e foarte simpla. Prima data va intreaba de comenzi: semnalizeaza stanga, dreapta, aprinde farul, pozitiile, avariile. Cutia e automata la masini, asa ca si pentru femei e foarte usor sa conduca, si motorul nu va muri in intersectie sau in panta (no offense).
Cei care va evalueaza nu sunt politisti (!), ci angajati DMV. Nu va freaca nervii cu parcheaza pe interzis ca in Romania, ca apoi sa iti pici examenul. Nu te pune sa faci depasiri neregulamentare, nu te injura, nu te intimideaza, nu te streseaza cu cat de prost conduci.
Se comporta civilizat. Au fost surprinsi cand le-am zis de atitudinea politistilor din tara. Mi-au zis ca daca ei ar face cineva asa, cetatenii ar da in judecata statul pentru daune (!!!). Oare cand vom avea si noi asa ceva?
Condusul e foarte simplu, faci o tura, doua prin oras, faci o parcare cu spatele, trei jaloane si gata.
Astfel, am reusit sa imi iau carnetul in USA dupa 4 ore.
In Romania, in 4 ore nici macar dosarul nu poti sa il depui. Birocratie cretina.
Oare asa de greu o fi sa avem si noi standardul asta?
Am asteptat ca sa intru sa fiu servit cu numar de ordine. Daca din greseala nu ai toate actele la tine, primesti foaie de trecere in fata, si nu mai trebuie sa astepti inca o zi ca nu ai adus stiu-eu-ce-act-nemainchipuit la ofiter.
Oare cand in Romania? ....

14 comentarii:

Unknown spunea...

In Chicago (Illinois) permisul se obtine de la Secretary of State

Anonim spunea...

e valabil permisul de conducere din sua in ro? mersi de info;)

WorkandTravel cu Dan spunea...

Nu stiu daca e valabil din SUA in Romania. Teoretic ar trebui sa fie. Dar cand m-am intors din SUA am dat examenul pt carnet de sofer in Romania si l-am luat. Legal cred ca era bun carnetul de sofer din SUA, insa nu am vrut sa dau nastere la discutii cu vreun politist zelos, in caz ca eram oprit. Legea e optionala uneori in Romania, din nefericire.

Anonim spunea...

io vreau casa mil iau gratis pt k sunt prea destept politai nu stiu ce sa mai faca asi pierd vremea cu noi inlic casa mearga sa mai faca niste copii domne sunt niste sarlatani politai stiu numai sa traiasca pe bani altuia sa mor io si inca ceva oameni care isi iau carnetu legal politai cer mita bag pula in rasa lor dar ma multumesc acum k lam loat ai bene si asa eu acuma sunt sofer pe limuzina hamar vam pupat pe portofel k masinile astea numai bani trebe bagati in ele nu dai atatia bani la curve kat dai la reparat plm

Musetel spunea...

salut si intrebare

plec in state pentru 7 saptamani; am inchiriat un RV si strabat america. Am carnet romanesc este ok sau imi trebuie unul international? merci mult de tot

Musetel spunea...

salut si intrebare

plec in state pentru 7 saptamani; am inchiriat un RV si strabat america. Am carnet romanesc este ok sau imi trebuie unul international? Merci mult

Michael spunea...

Am 14 ani si trebuie sa plec in USA
mai exact in Florida si mai exact in Miami ...:D
Am rude acolo si sper sa iau permisul usor pentru ca sunt un baiat destul de inteligent .
Cred ca este foarte frumos sa conduci :)
Din pacate eu nu am incercat niciodata ...
In America este coruptie dar nu se vede ...
Chiar daca este acolo te poti distra in Romania muncesti ca sa mananci si gata ....HALAL TARA ...HALAL GUVERN ....
Romania = 100% coruptie
America = presupun ca este foarte putina (10%)
Multumesc pentru info ...

Nicu spunea...

Am si eu o intrebare. Pot sa conduc in America cu permis de profesionisti obtinut in Romania? Pls send back. Thanks!

Cosmina spunea...

salut
O intrebare am: Dc plec in state pentru doar 3 luni, pot sa iau carnetul acolo? se da pentru turisti?
Astept un raspuns, chiar am nevoie.
O seara buna !

WorkandTravel cu Dan spunea...

Din cate stiu eu, se poate lua carnetul si pt turisti. Eu am luat carnetul acum ceva vreme, poate in schimb s-au mai schimbat legile, dar din cate imi aduc eu aminte, se putea lua si atunci carnetul doar cu viza de turist. Sa mergi pe siteul DMV din statul unde o sa stai, si studiaza acolo legile. Legile la americani sunt foarte diferite functie de stat la acest capitol. De obicei diferenta o face cat de conservator/democrat e statul respectiv, in asa masura sunt si legile pe acolo. Bafta!

Anonim spunea...

Salut, nu sti daca e bun permisul de Romania in Colorado?

THEO spunea...

Michael esti cam varza baiete ! Si eu aveam 14 ani cand am plecat din ROmania dar visez sa ma intorc inapoi. Stau de 11 ani in Chicago si realitatile sunt total diferite fata de ce zici (E si normal , n-ai nici un fel de experienta) . Coruptia e mult mai mare aici in America decat in RO , la un nivel de nu stiu cate ori mai inalt. Se fura pe rupte !

THEO spunea...

Michael esti cam varza baiete ! Si eu aveam 14 ani cand am plecat din ROmania dar visez sa ma intorc inapoi. Stau de 11 ani in Chicago si realitatile sunt total diferite fata de ce zici (E si normal , n-ai nici un fel de experienta) . Coruptia e mult mai mare aici in America decat in RO , la un nivel de nu stiu cate ori mai inalt. Se fura pe rupte !

Unknown spunea...

vezi mai multe info despre permis in florida la http://floridamea.info/obtinerea-permisului-de-conducere-in-florida/