marți, 19 februarie 2008

Cum sa suni acasa din USA

De obicei, sunatul este foarte usor din tara in SUA. Numerele in SUA au formatul 123-456-7890 si previxul e +1 sau 001. Informatii despre prefixurile pentru fiecare tara gasesti aici.
Asadar din Romania in SUA, o sa suni (001)-(123)-456-7890. Pentru cele mai simple solutii de sunat, cu RDS e chiar ieftin, tariful e foarte mic (0.08 €centi/minut).
Pentru sunat din SUA in Romania, eu de obicei cumparam cartele prepaid.
Majoritatea lor le cumparam din benzinarii sau magazine 7-eleven, sau supermarketuri gen Target.
Valoarea cea mai mica a unei cartele e 5 dolari si de obicei vorbeam intre 30- 50 minute.
La cartele, sa fiti atenti la:
- pretul cartelei;
- minutele de convorbire promise;
- comisioanele firmei;
- taxa de conectare;
- se iau taxe saptamanale/lunare pentru mentinerea PINului cartelei?
- pentru conectare, suni la un numar de telefon cu conectare netaxabila (gen 800-123-4567 sau 866- 123-4567) sau trebuie sa platesti conexiune locala?
- are numar de telefon pentru complaints(plangeri) in caz ca nu sunteti multumiti de servicii?

De obicei, cartele online am cumparat de la adresa www.alosmart.com . Pentru a putea cumpara online ai nevoie de cont bancar.
Daca aveti un abonament de telefon fix acasa (phone plan , cum il denumesc americanii), de obicei aveti foarte multe minute disponibile de consumat pe plan local. Daca sunati la un numar de conectare local, e posibil sa va taxeze o data compania de telefon pentru apelul local, si a doua oara cealalta companie pentru conectarea internationala.
Daca vreti sa sunati acasa de la un post public cu fise, folositi doar numere de conectare cu 1-800! ca altfel veti baga o tona de fise in aparat si va fi foarte scump :)
De multe ori e mai bine sa consumati cartela dintr-o data, caci daca vreti sa sunati ulterior, e posibil sa aveti mai putine minute decat ati sperat. Sunt tot felul de taxe pe care o sa le descoperiti ulterior, si o sa va enervati... De asta trebuie sa stiti cat mai bine engleza, sa puteti citi oferta cartelei.
Apropo, am uitat sa spun: in state, TVA-ul este diferit de Romania. Se numeste VAT(Value added tax) si variaza functie de stat: intre 5 si 10 %. Preturile se afiseaza in SUA de obicei fara TVA, cam ca si la magazin la METRO.

2 comentarii:

Anonim spunea...

incercati cartelele cumparate pe internet pentru a suna din SUA in Romania, gen uniontelecard...vine cam 4cento/minut pentru un apel catre telefonia fixa. pentru numerele de mobil e mai scump dar nu stiu exact cat. nu fac reclama, dar mie mi-a prins bine ca am gasit aceasta firma

Iulia Kelt spunea...

mulțumesc frumos de articol.a fost singurul bun! m-ați ajutat cu treaba asta! :)